De unde vin perișoarele și care este originea acestei ciorbe atât de des întâlnite. Cum se făcea acum 100 de ani
Care este originea ciorbei de perișoare și cine a gătit-o prima dată. Cum se făcea acest fel de mâncare în urmă cu 100 de ani. Lista ingredientelor de care ai nevoie și modul de preparare a felului de mâncare.
Originea perișoarelor. Cine a gătit prima ciorbă cu ele
Se spune că primele perișoare au fost gătite în Orientul Mijlociu sau în Asia, unde gospodinele amestecau carnea tocată cu condimente, ierburi aromatice și cereale pentru a pregăti mese consistente și totodată nutritive. Grecii și romanii aveau un preparat similar, pe care-l numeau kreaftous sau isicia.
Aceste perișoare timpurii erau adesea făcute din carne tocată de vită, miel sau porc, amestecată cu pesmet, ceapă, usturoi și o varietate de ierburi aromatice și condimente. Grecii și romanii își găteau adesea perișoarele în sos de roșii sau bulion, creând o supă aromată.
Ciorbă de perișoare. Rețetă veche de circa 100 de ani
Ciorba de perișoare este, în rândul românilor, una dintre cele mai iubite preparate. Lucreția Opreanu a dezvăluit în cartea sa de bucătărie românească o rețetă veche de aproximativ 100 de ani a preparatului în cauză, potrivit pentru o familie formată din patru membri.
„Oasele din carne se fierb cu 1 litru apă până scade la jumătate. Strecurăm, îndoim cu zeama de varză (dupa gust), punem pe foc să fiarbă, adăugăm 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 țelină rasă pe răzătoare sau tăiată felii subțiri.
Din ¼ kg carne de porc sau vițel tocată, 2 lingurițe de orez, 1 ou, pătrunjel verde tocat, ceapă tocată, sare, piper, amestecate bine formăm perișoarele (de mărimea unui ou de porumbel), le punem să fiarbă în zeamă de varză clocotită, când sunt fierte, servim cu mărar și pătrunjel verde tocat. Ciorba se poate prepara și cu borș îndoit cu apă caldă”, arată textul rețetei.
Ciorbă de perișoare. Ingrediente necesare
- câteva bucăți oase de porc sau vită
- zeamă de varză
- 1 morcov
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 țelină
- 250 g carne de porc sau vită
- 2 lingurițe orez
- 1 ou
- 1 ceapă
- sare
- piper
- pătrunjel verde
- mărar verde
Ciorbă de perișoare. Mod de preparare
- Se fierb oasele în 1 litru de apă, până când aceasta scade la jumătate.
- Se strecoară supa obținută prin fierberea oaselor.
- Se adaugă zeamă de varză, după gust și se pune la fiert.
- Se adaugă morcovul tăiat rondele, rădăcina de pătrunjel tăiată mărunt, țelina rasă pe răzătoare sau tăiată felii subțiri și se continuă fierberea.
- Se pregătește compoziția pentru perișoare, prin amestecarea cărnii de porc cu cea de vită, împreună cu orez, ou, pătrunjel, ceapă, sare, piper.
- Se formează perișoare, apoi se pun la fiert în ciorbă.
- Se adaugă, la final, pătrunjel și mărar tocate mărunt.
Ciorba de perișoare poate fi servită imediat, cu grijă să fie răcită suficient pentru a nu frige pe nimeni. Poate fi consumată cu alte alimente, cum ar fi smântâna, în funcție de preferințe. Poftă bună!