De la ce vine DERO, de fapt. Ai folosit termenul tot timpul și nu ai știut ce înseamnă

de: Manolică Anca
02 07. 2023
De la ce vine DERO, de fapt. Ai folosit termenul tot timpul si nu ai stiut ce inseamna

Câți români nu spun dero, ca substantiv comun, pentru a denumi generic orice detergent de rufe? Ei bine, DERO face parte din acele brandurilor extrem de cunoscute, care au ajuns să dea numele întregii categorii de produse. Dar haide să vedem de la ce vine, de fapt, numele produsului.

De la ce vine numele DERO

La fel ca și în cazul Adidas, Plafar sau Xerox, DERO se numără pe lista brandurilor celebre care au ajuns să dea propriul nume întregii categorii de produse din care face parte. Și continuă și astăzi să își păstreze această asociere, românii folosind cuvântul foarte des pentru a desemna, în mod generic, orice fel de detergent.

Nu mulți știu însă numele a fost gândit de la început pentru a fi unul generic, atunci când a ieșit pe piață în anul 1966. Așadar, numele DERO vine de la DEtergenți ROmânia, produs care se făcea la fabrica de detergenți din Ploiești.

Decenii la rând DERO a fost detergentul preferat al românilor, cel care i-a determinat să facă trecerea de la săpunul de rufe la o etapă mai nouă a curățeniei.

Citește și: Detergenții vor fi interziși la sticlă sau pungă de plastic? Ce se pregătește în Uniunea Europeană

A fost cumpărat de Unilever

De 57 de ani spală rufele românilor, însă DERO a devenit un brand cu acte în regulă abia după ce compania producătoare a fost achiziționată  abia de către multinaționala Unilever în 1995.

Cu o echipă de specialiști și consultanți în spate, din interiorul și din afara granițelor, brandul a ajuns să fie astăzi unul dintre cei mai importanți jucători din piața detergenților de spălat rufe.

”Numele Dero – creat în 1966 drept abreviere pentru Detergenți Romania – s-a transformat într-o adevărată marcă modernă, puternică, clar diferențiată, abia începând cu 1995, că urmare a procesului de transformare prin care a trecut Dero după includerea să în portofoliul Unilever”, explica, în 2008, Valentina Tagartoi, Brand Building Manager Dero la Unilever South Central Europe, la acea vreme.

Procesul prin care a trecut Dero de la detergentul comun la o marcă de prestigiu a presupus modernizarea produsului și a ambalajului, o strategie de comunicare ce a păstrat specificul de marcă 100% românească, dar și trei relansări ale brandului.

Citește și: Ce se întâmplă dacă pui balsam de rufe în loc de detergent în mașina de spălat. Greșeala pe care o fac multe gospodine