De la ce vin, de fapt, literele WC. Toţi românii folosesc acronimul, însă prea puţini au habar ce înseamnă

de: Ștefan R. Apostol
07 04. 2023

Toți folosim acest cuvânt, și îl și vedem în locurile publice, expre amenajate. Dar și-ai pus vreodată întrebarea de la ce vin, de fapt, literele WC? Dacă nu, ai ajuns la locul potrivit, pentru că îți vom explica noi, și îți mai putem spune ceva, toţi românii folosesc acronimul, însă prea puţini au habar ce înseamnă.

Care este istoria literelor „WC”. Ce reprezintă acronimul

Te-ai oprit vreodată să te gândești e la ce vin, de fapt, literele WC de pe un semn de toaletă publică? Deși este o priveliște obișnuită în spațiile publice, puțini oameni se gândesc prea mult la acest lucru. Adevărata semnificație a cuvântului WC a uimit acum în mod pozitiv un număr de utilizatori de social media și oferă o privire fascinantă asupra dezvoltării toaletelor și a instalațiilor sanitare.

Potrivit Mirror, atunci când a fost întrebat ce înseamnă de fapt termenul „WC”, un pasionat de istorie a răspuns că acesta înseamnă „water closet” (closet cu apă), care era o modalitate de a evita rușinea în primele zile ale toaletelor publice, acesta explicând că, de fapt, „În secolul al XIX-lea, cuvântul toaletă nu era rostit în societatea politicoasă și nici funcțiile corporale nu erau asociate cu utilizarea unei toalete.

Numele „closet cu apă” era rușinos să-l folosești

Concret, pentru a evita acest lucru, explică utilizatorul, a fost inventat termenul de „closet cu apă” pentru a descrie toaleta cu spălător, pe atunci nouă, în special în locurile publice. Acronimul WC a fost considerat ca fiind suficient de departe de funcția sa pentru a fi rostit, chiar dacă cu o oarecare jenă și reticență, mai explică același utilizator pe rețelele de socializare.

Prea puţini au habar ce înseamnă

O altă postare pe rețelele de socializare a ridicat întrebarea ce înseamnă, iar atunci când a fost explicat, un număr mare de cititori au fost uimiți. Un susținător a recunoscut chiar că a presupus întotdeauna că literele însemnau „scaun cu rotile” (wheel chair).

Termenul „water closet” a fost folosit pentru prima dată în Anglia în anii 1870, potrivit site-ului de instalații sanitare Plumbworld. Cunoscut inițial sub numele de „wash-down closet” (dulap de spălare), acest termen s-a schimbat rapid în „water closet” datorită utilizării pe scară largă, înainte de a se schimba încă o dată în „WC”. Mai trebuie reamintit că toaleta modernă a apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, această inovație îmbunătățind atât sănătatea publică, cât și igiena.

Secolul al XIX-lea a fost o perioadă de mari inovații pentru toaleta modernă, iar progresele au contribuit la îmbunătățirea considerabilă a sănătății publice și a igienei. Unul dintre cei mai faimoși ingineri sanitari ai vremii, Thomas Crapper, a fost angajat de Casa Regală pentru a înlocui toaletele de la Sandringham House cu modele mai noi în 1886.

Concluzie

Acum că ai aflat de la ce vin, de fapt, literele WC, nu știm dacă o să privești cu alți ochi aest spațiu intim, sau dacă îți va schimba percepția, crezând că, de fapt, înseamnă wheel chair (scaun cu rotile), dar cert este că nu te așteptai la atâtea explicații.