De la ce oră nu mai trebuie să te uiți la televizor sau să folosești telefonul. Ce se întâmplă a doua zi

de: Manolică Anca
28 03. 2023

Cu siguranță ai auzit și tu până acum că nu este bine să te uiți la televizor sau să folosești telefonul fix înainte de a te pune la somn. Ba mai mult, specialiștii recomandă nici să nu avem televizor în dormitor, pentru a ne putea odihni cum trebuie. Dar hai să vedem începând cu ce oră nu ar trebui să ne mai pierdem timpul cu privitul ecranelor televizoarelor sau a smartphone-urilor.

De ce nu e bine să te uiți pe telefon sau la televizor înainte de culcare

Cu toții am auzit avertismente cu privire la timpul petrecut în fața ecranelor pentru copii, dar cum rămâne cu adulții? Având în vedere că multe locuri de muncă necesită ore petrecute în fața unui computer, iar cea mai mare parte a timpului liber este petrecută în fața televizorului sau pe telefoane, pe rețelele sociale, mulți dintre noi stăm ore consecutive cu ochii în ecrane.

Iar pentru ca seara să se termine într-o notă relaxantă, înainte de somn, alegem să ne uităm la o emisiune sau serialul preferat, ori să ne jucăm un joc pe telefon. Total greșit, spun specialiștii, care atrag atenția asupra faptului că lumina ecranelor poate fi nocivă.

Ce se întâmplă în organism

Atunci când ne uităm la televizor pe întuneric, pupilele noastre se dilată, permițând astfel să intre mai multă lumină, iar creierul răspunde cu mai multă agitație înainte de a adormi. Strălucirea de pe ecran, plus zgomotele emise de televizor fac ca acesta să își intensifice activitatea electrică și neuronii încep să se accelereze.

Potrivit un cercetări realizate de Andrew Huberma, neurocercetător la Stanford, dacă în intervalul 23:00-04:00 ochii sunt expuși la o lumină foarte puternică, în tot restul zilei care urmează creierul nu va mai secreta dopamină. Din acest motiv, ne vom simți mai neliniștiți, mai lipsiți de motivație și energie.

Din acest motiv, ar fi mult mai indicat să citim o carte sau să ascultăm muzică relaxantă înainte de a merge la culcare, pentru a reduce intensitatea activității cerebrale și a ne asigura o odihnă mai bună.

Efectele negative dacă adormi cu televizorul deschis

Iar dacă adormim cu televizorul deschis, efectul asupra sănătății noastre este și mai mare. Mai multe studii indică faptul că tehnologia din timpul nopții ne afectează somnul din cauza stimulării cognitive pe care o primește creierul.

Ritmul circadian este alterat, trimițând creierului informații eronate cu privire la zi și noapte sub stimulii de lumină și întuneric. Astfel, atunci când dormim expuși la iluminatul și sunetul televizorului, creierul poate activa anumite funcții care nu sunt programate biologic să apară în timpul nopții. Consecința va fi un somn agitat, cu treziri frecvente și odihnă minimă.

Cum creierul rămâne activ noaptea, sunetele pot provoca vise nervoase, iar producția de melatonină, necesară pentru a regla ritmul circadian, a contracara insomnia, depresia, creșterea tensiunii arteriale, supraponderabilitatea și îmbătrânirea, scade. De asemenea, afectează sistemul endocrin, determinând hormonii care provoacă stresul să acționeze neregulat.

Citește și: Obiectul din dormitorul tău de care trebuie să scapi imediat. Toţi îl avem în cameră, provoacă insomnii