De la 1 aprilie, ratele la bănci cresc. Cine sunt românii care vor plăti mai mult
Ratele la bănci ale românilor cresc din ce în ce mai mult, iar de la 1 aprilie va avea loc o nouă creștere. Dobânzile și ratele vor fi din ce în ce mai mari, iar analiștilor, acestea vor continua să crească.
Rate mai mari de la 1 aprilie
De la 1 aprilie, IRCC, indicele în funcție de la care se calculează dobânzile și ratele, va ajunge la 1,8%. Este o veste proastă pentru românii care au credite, deoarece, de exemplu, rata unui credit ipotecar care este acum 1625 de lei va crește cu 158 de lei. Aceeași rată care este acum 1625 de lei va ajunge până la 2200 de lei, pentru că va crește din nou indicele IRCC.
Un credit ipotecar în valoare de 300.000 de lei, luat pe o durata de 30 de ani, rata la bancă în acest moment este de 1625 de lei, adică 833 de lei principal și 792 de lei dobânda. Începând cu 1 aprilie, rata la bancă va crește până la 1783 lei, adică tot 833 de lei principal, însă o dobândă mai mare de 950 de lei.
IRCC va crește mai mult din T3, care are la bază tranzacțiile din T1, iar în T4 se va duce la 3,5%. Acest lucru înseamnă o creștere semnificativă a ratei la 2.208 lei, potrivit calculelor.
Dobânzi și rate crescute la bănci
Dragoș Cabat este analist CFA și este de părere că ROBOR și dobânzile vor continua să crească, deoarece acești indicatori sunt mult sub inflație. Acesta a mai precizat că au mai existat perioade în România în care dobânzile erau mari.
„Inflaţia este mai mare decât dobânzile. Este anormal să ai dobânzi mult sub inflaţie. Practic, cine ia credit dă mai puţini bani decât a luat – dobânzile acestea real negative sunt ciudate şi ele au apărut de câţiva ani, în Germania şi în mai multe ţări unde dobânzile erau nominal negative, o altă idee la fel de ciudată. (…) Sigur că în condiţii de deflaţie dobânda aceasta nominal negativă poate să devină real pozitivă, dar o dobândă foarte mare real-negativă nu este o chestie normală care ar trebui să se întâmple într-o economie. Cineva oricum plăteşte acest cost”, a spus Cabat.
Cine nu va putea să plătească aceste rate va fi nevoit să mai aștepte în decizia de a contracta un credit, a mai spus analistul. Potrivit acestuia, dobânzile la care se împrumută statul vor continuă să crească în continuare.