De ce vorbim în somn. Ce înseamnă, de fapt. Explicaţia uimitoare a specialiştilor

de: Bișinicu Andreea
05 12. 2022

Ți s-a spus vreodată că vorbești în timpul somnului, scoțând anumite sunete aproape imposibil de descifrat? Ei bine, acest lucru poate fi cauzat de un factor genetic și apare mai des la bărbați decât la femei. Ce spun cercetătorii cu privire la această situație.

Motivul pentru care vorbim, de fapt, în somn

Ești obosit, te duci la culcare, iar a doua zi, dis de dimineață, partenerul tău îți spune că ai vorbit în somn și nu a putut descifra un cuvânt din ce ai fi spus.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că bărbații vorbesc în somn mult mai mult decât femeile, unul dintre principalii factori fiind cauzat de situații de stres, anxietate sau depresie, printre altele.

Mulți oameni vorbesc în timp ce dorm și nu știu asta. De fapt, există persoane care sunt capabile să întrețină o întreagă conversație în timp ce dorm, iar atunci când se trezesc nu își mai amintesc nimic din ce s-a întâmplat pe parcursul nopții.

Acest lucru apare în principal dintr-o tulburare de comportament în somn numită somniloc, care de obicei nu este periculoasă și implică vorbirea inconștientă în somn.

Afectează aproximativ 10% din populație pătește acest lucru în mod frecvent și mai mult de 65% dintre oameni au experimentat vorbitul în somn măcar o dată.

Citește și De ce să dormi pe o parte în fiecare seară. Beneficiile care există, conform specialiștilor

Statisticile arată că bărbații vorbesc mai des în somn decât femeile

Vorbitul în somn este ceva obișnuit care afectează, în principal, copiii și într-o măsură mai mică adulții, în special bărbații. Această tulburare de somn se manifestă în oricare dintre fazele somnului, de la somnul cel mai superficial până la cel mai profund.

În funcție de momentul în care apare, partenerul tău va înțelege din ce în ce mai clar ce spui, iar tu vei fi mai mult sau mai puțin capabil să îți amintești cu exactitate ceea ce ai spus, reușind să-i dai un sens întâmplării tale.

Cel mai curios este că, în multe ocazii, vocea persoanelor care vorbesc în somn poate suna diferit de cea pe care o au atunci când sunt treji, ceea ce-l poate speria pe partenerul tău de viață.

În general, acesta poate fi genetic, legat de alți factori precum coșmarurile, somnambulismul, situațiile stresante, anxietatea sau depresia, printre altele. În cazul în care aceste probleme apar frecvent, calitatea somnului tău va fi afectată destul de mult.

Citește și Pe ce parte este indicat să dormi şi de ce. Explicaţia specialiştilor