De ce vedem în timp ce clipim, de fapt. Oamenii de știință au elucidat misterul

de: Cezar Andrei
22 02. 2022

Văzul este unul dintre cele cinci simțuri de bază ale omului. În viața de zi cu zi privim constant, analizăm ceea ce observăm prin ochii noștri, iar pentru procesarea informațiilor vizuale folosim o mare parte a creierului.

Cu toate acestea, la fiecare câteva secunde se întâmplă ceva de care de cele mai multe ori su suntem conștienți: clipim. Oamenii de știință au aflat de ce vedem, de fapt, atunci când clipim.

Oamenii de știință au aflat de ce vedem în timp ce clipim, de fapt

Deși pare un gest banal, clipitul este un fenomen cât se poate de natural și important în același timp din punct de vedere fiziologic. Trebuie să clipim pentru a curăța și umezi ochiul. Acest gest involuntar este necesar pentru răspândirea secreției lacrimale peste globul ocular, și pentru înlăturarea iritațiilor de pe suprafața corneei și a pupilei.

Frecvența cu care clipim este din ce în ce mai mare cu cât avansăm către maturitate. În timp ce bebelușii sau copiii clipesc odată sau maxim de două ori pe minut, o persoană adultă obișnuită clipește de 15-20 de ori într-un singur minut. De fapt, clipim atât de mult încat 10% din timpul în care suntem treji îl petrecem cu ochii închiși.

În aceste condiții ne putem pune întrebarea firească de ce vedem chiar și atunci când clipim. Cercetătorii au găsit răspunsul. O regiune din creierul nostru ne oferă o imagine de ansamblu a împrejurimilor chiar și atunci când clipim. Această regiune își amintește ce am văzut și suprapune imaginea pe porțiunea întunecată din momentul clipirii, pentru a crea o imagine continuă.

Regiunea care este implicată în memoria noastră de scurtă durată ne permite să menținem o idee stabilă despre ceea ce este în jurul nostru, în ciuda faptului că viziunea este întreruptă constant”, au precizat savanții, potrivit livescience.com.

În urma unui studiu efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din New York, s-a stabilit faptul că o anumită regiune a creierului – cortexul prefrontal medial – a fost puternic implicată în deciziile bazate pe memoria pe termen scurt.

Cele mai multe aminale de pe Pământ clipesc

Majoritatea speciilor de animale existente pe Terra clipesc, mai puțin șerpii, pești și anumite viețuitoare fără pleoape. Există unele animale care clipesc cu câte un ochi, pe rând, maimuțele sudaneze clipesc aproape în continuu, rațele atunci când strănută, iar caprele la un interval de 30-60 de secunde.

La om, procesul de clipire diferă în funcție de situația în care se află. Spre exemplu, atunci când încerci să te concentrezi sau să asimilezi informații, vei clipi mai rar decât în mod normal.