26 mai 2020 | 22:09

De ce unele medicamente trebuie luate după ce mâncăm? Răspunsul vine de la oamenii de știință

Știri generale
De ce unele medicamente trebuie luate după ce mâncăm? Răspunsul vine de la oamenii de știință
De ce unele medicamente trebuie luate după ce mâncăm Răspunsul vine de la oamenii de știință.

Dacă vi s-a recomandat vreodată ca anumite alimente să le luați după masă, iată că oamenii de știință ne dau și răspunsul pentru care trebuie sa procedăm așa.

De ce unele medicamente trebuie luate după ce mâncăm? Răspunsul vine de la oamenii de știință

Cei mai mulți dintre noi am fost nevoiți să așteptăm medicul în timp ce scrie o rețetă împreună cu instrucțiunile specifice despre administrarea medicamentelor:

„De trei ori pe zi, după mâncare” sau „două capsule pe stomacul gol”, de exemplu.

Efectele adverse ale administrării necorespunzătoarea ale medicamentelor

Dacă un medicament nu este luat după cum se recomandă în ceea ce privește alimentele, este posibil ca medicația să nu aibă niciun efect. Mai rău încă, poate provoca reacții adverse. Momentul mesei, dimensiunea mesei și tipurile de alimente și băuturi consumate pot afecta răspunsul organismului la un medicament.

Deoarece majoritatea medicamentelor sunt înghițite și sfârșesc în același tub digestiv ca fructul tocat pe care l-ai mâncat la micul dejun, este de înțeles că medicamentele și alimentele au o relație specifică.

Absorbția medicamentelor din intestin

Când mâncăm, în intestin se întâmplă mai multe lucruri:

  • Mai multă sânge curge în zonă.
  • Bila este eliberată de ficat.
  • Celulele căptușelii stomacului pompează acidul gastric pentru a descompune alimentele în compuși pe care organismul îi poate folosi pentru producerea sa (diverse scopuri).

Datorită acestor modificări fiziologice, este important să urmărim ceea ce punem în stomac, pe lângă mâncare și băuturi. De exemplu, ibuprofenul și alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt luate cel mai bine cu alimente.

O persoană care lucrează într-o fabrică de medicamente.

De ce unele medicamente trebuie luate după ce mâncăm? Răspunsul vine de la oamenii de știință.

Explicația științifică a administrării corecte a medicamentelor

Acest lucru se datorează faptului că AINS inhibă producerea prostaglandinelor – un set de substanțe lipidice derivate din acizi grași – din compuși, compuși care promovează inflamația, dar, din păcate, prostaglandinele din intestin protejează, de asemenea, mucoasa stomacului de propriul acid stomacal.

După cum vă puteți imagina, un medicament care împiedică această funcție de protecție poate provoca cu ușurință iritații ale stomacului, în special dacă este utilizat regulat.

Unele medicamente se iau pe stomacul gol și altele după masă

A lua AINS cu un produs tampon contribuie la evitarea acestei probleme, deși poate întârzia absorbția medicamentului. Dar protejarea căptușelii stomacului nu este cu siguranță singurul motiv pentru care ar trebui să luați anumite medicamente cu alimente.

Există medicamente, diverse antivirale împotriva HIV, de exemplu, care sunt mai bine absorbite în fluxul sanguin atunci când mediul din intestin este deosebit de acid. Prin urmare, luarea acestora cu alimente sau chiar ingerarea acestora cu o băutură acidă, cum ar fi o băutură răcoritoare, este abordarea recomandată. Cu toate acestea, alte medicamente se dizolvă foarte bine în grăsimi sau acid biliar și, prin urmare, sunt, de asemenea, cel mai bine luate cu mese.

Ce zici de medicamentele care se iau pe stomacul gol?

În primul rând, „stomacul gol” în ceea ce privește medicația înseamnă, în general, cu cel puțin o oră înainte de masă și cel puțin două ore după una. Regula de a lua medicamente fără alimente poate fi din cauză că compusul chimic se descompune ușor într-un mediu acid; antibioticul comun penicilina V este unul dintre acestea.

În cele din urmă, experții în sănătate recomandă să luați medicamente în același timp în fiecare zi și să fiți consecvenți în ceea ce privește mâncarea și băuturile. Dacă aveți întrebări specifice cu privire la administrarea medicamentelor cu alimente, este întotdeauna important să abordați un expert în sănătate și să nu se facă auto-medicamentație..

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
David Beckham a câștigat lupta cu cele 150 și ia potul cel mare: 280 de milioane de euro dintr-un ”foc”!
Digisport.ro
Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată. A jucat în aproape 40 de filme și a murit pe scenă, în timpul unui spectacol
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Capital.ro
Reguli de aur pentru îngrijirea pomilor fructiferi. Așa te vei bucura de roade bogate și sănătoase
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI sunt AFECTAȚI. ANUNȚUL care schimbă DECIZIA din SEPTEMBRIE
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro