28 mai 2022 | 19:27

De ce un medic nu a folosit săpun în ultimii 5 ani. Ce a descoperit că se întâmplă

News
De ce un medic nu a folosit săpun în ultimii 5 ani. Ce a descoperit că se întâmplă
De ce un medic nu a folosit săpun în ultimii 5 ani.

Un medic a făcut gestul neobișnuit de a nu se mai spăla cu săpun timp de cinci ani, mai mult în încercarea de a economisi bani și timp. Dr. James Hamblin a început acest „proiect” când s-a mutat într-un mic apartament din Brooklyn. În cartea sa, denumită „Clean”, medicul a explicat că decizia sa a fost influențată în mare parte de reducerea „pierderilor”, după ce a realizat că dacă te speli aproximativ 30 de minute pe zi, de-a lungul unei vieți, înseamnă aproximativ doi ani din viață. Însă scopul principal al proiectului său a fost mai mult de ordin…biologic.

De ce un medic nu a folosit săpun în ultimii 5 ani

Dr. James Hamblin a spus că, la acea vreme, începuse să învețe mai mult despre ceea ce se numește microbiomul pielii.

„Așadar, la fel ca în cazul microbiomului intestinal, unde avem trilioane de microbi care trăiesc în interiorul nostru, îi avem, de asemenea, și pe cei care trăiesc pe pielea noastră, și asta a condus la unele experimente, în încercarea de a vedea, de fapt, care era rostul igienei în exces și al unui regim de curățare a pielii, dacă suntem oricum mereu acoperiți de microbi tot timpul, dintre care majoritatea perfect sănătoși și chiar benefici pentru noi.”

De altfel, se aude tot mai mult despre minunile microbiomului intestinal, dar și de felul în care acesta este în strânsă legătură cu tot organismul, de la sănătatea intestinală la starea de spirit. Recent, oamenii de știință au devenit mai interesați de microbiomul pielii și de modul în care acesta afectează sănătatea.

Există chiar școli de gândire conform cărora oamenii fac duș prea des, dăunându-și propriului microbiom, inclusiv bacteriilor potențial utile care joacă un rol în sănătatea pielii. Există chiar dovezi că afecțiuni precum acneea ar putea fi parțial cauzate de perturbarea microbiomului obișnuit al pielii.

Există, desigur, și dezavantaje în a nu face duș: nu în ultimul rând, alți oameni susțin că ideea este absolut dezgustătoare, ceea ce i s-a întâmplat și lui Dr. James. De asemenea, el trebuit să continue să se spele pe mâini, menținând igiena pe fondul pandemiei de COVID-19. Însă cu toate acestea, el descoperit că mirosul corporal pe care îl simțea atunci când făcea duș nu era la fel de pronunțat și în vremea în care nu făcea duș.

„Pielea mea a devenit încet-încet mai puțin grasă și cu mai puține pete de eczemă”, a spus el pentru The Guardian.

„Nu miroseam a levănțică, dar nici nu mai era acel miros specific ca de ceapă pe care axilele mele îl aveau dacă într-o zi uitam să îmi dau cu deodorant din belșug”.

Medicul a criticat industria cosmetică

Hamblin a criticat, de asemenea, și industria cosmetică, menționând că în UE peste 1.500 de substanțe chimice conținute în produsele de îngrijire personală au fost interzise sau restricționate, în timp ce în SUA acest număr este de 11.

Pentru a demonstra acest lucru, el și-a lansat chiar și propria companie de îngrijire a pielii cu motto-ul „Îngrijirea bărbaților pentru o piele perfectă”, vânzând produse care conțin ingrediente alese aproape la întâmplare. Chiar și așa, le-ar recomanda oare și altora să urmeze stilul de viață fără duș?

„Nu sunt aici să recomand această abordare tuturor. În multe privințe, a fost groaznic”, a spus el. „Dar totodată acest lucru mi-a schimbat și viața”, a mai spus acesta.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Ce se ascunde în plicurile de ceai: Descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de știință
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro