De ce trebuie să ții banii la comun în cuplu. Puțini români știu beneficiile astea

de: Ana Chivu
08 07. 2021

Ce trebuie să știi despre contul comun? De multe ori cuplurile aleg să-și țină banii adunați într-un singur cont bancar. Care sunt beneficiile acestei decizii și cât e de bine să faci acest lucru?

Cont comun pentru banii unui cuplu: care sunt beneficiile?

Ne învârtim în jurul banilor și deși se spune că nu aduc iubirea, o întrețin. O logică simplă arată că banii aduc liniște, liniștea aduce stabilitate și armonie, dar mai ales energie pentru eventualele alte nuanțe negre apărute în cuplu. Acesta este motivul a aproape 30% dintre certurile în cuplu.

Un echilibru din acest punct de vedere le face pe cele două persoane implicate să aibă o perspectivă mai lină asupra diverselor alte probleme care există sau pot apărea în viitorul apropiat.

Specialiștii au indicat faptul că discuțiile într-o relație în dreptul acestui subiect nu vin din patea lipsei lor neapărat, ci mai degrabă de cum sunt cheltuiți cei care intră în bugetul familiei, motiv pentru care de ajutor pentru unele cupluri este un cont comun.

În cele mai multe dintre cazuri, dacă relația este deja la un anumit nivel și cei doi locuiesc împreună de ani buni și au de gând să ducă relația la nivelul următor, banii sunt la comun. Experiențele de-a lungul anilor au arătat că acest lucru are avatajele și dezavantajele lui, pentru că unul din ei consumă mai mult, altul mai puțin.

Unul produce mai mult, altul mai puțin. Dr. D. Olson, profesor la Universitatea din Minnesota, Statele Unite ale Americii, a identificat cinci întrebări pe care îndrăgostiții ar trebui să le pună pe masă în fața unei astfeld e decizii.

Ce trebuie să iei în calcul?

Acestea sunt:

  • Suntem de acord cum cheltuim banii?
  • Nu am preocupări legate de modul în care partenera/ul gestionează banii?
  • Sunt satisfăcut/ă de deciziile noastre privind economiile
  • Luarea deciziilor financiare nu sunt dificile?
  • Datoriile mari nu sunt o problemă?

Cuplurile care își țin banii la comun dau față în față cu un scenariu greu în privința gestionării banilor. Ambii trebuie să aibă calități manageriale și să se gândească în avans la suma rămasă în cont, la cheltuiala făcută și la cele care vor urma.

Avantajul este că decizia în sine arată încrederea în partener și îi scapă de calcule și permutări legate de cheltuielile viitoare ale casei și nu numai. De asemenea, balanța este mult mai echilibrată din prisma a două venituri care stau la un singur loc.