De ce trebuie să tai frunzele roșiilor la final de iulie și început de august. Așa vei avea o recoltă consistentă

de: Sabina Anastasia
14 07. 2023

Roșiile sunt nelipsite din grădinile românilor, în sezonul cald. Multe gospodine îngrijesc cu atenție culturile, pentru a se bucura de recoltă bogată. Playtech Știri îți explică de ce trebuie să tai frunzele tufelor de roșii și cum va influența acest procedeu cultura de legume.

Cum și de ce să tai frunzele roșiilor 

Pentru mulți grădinari, cultivarea unor roșii perfecte și aromate reprezintă trofeul suprem după o lungă perioadă de cultivare atentă. Roșiile nu sunt dificil de îngrijit, însă trebuie să acorzi atenție unor detalii importante pentru a te bucura de recoltă bogată.

Asta înseamnă, mai întâi de toate, alegerea soiului potrivit pentru condițiile de mediu pe care le poți oferi. Unele roșii pot să facă fructe până la sfârșitul sezonului, altele până la primul îngheț. Oricum ar fi, este bine să optezi pentru un spațiu însorit din grădină.

Logica este foarte simplă. Pentru a se dezvolta sănătos, roșiile au nevoie de lumină solară și de mult spațiu. În caz contrar, frunzele vor fura toată lumina și vor provoca o creștere lentă a fructelor sau chiar ofilirea întregii tufe. Acesta este motivul pentru care se recomandă tăierea tufelor de roșii.

Frunzele de roșii trebuie tăiate o dată la două săptămâni, în lunile iulie și august. Nu toate, ci doar cele îngălbenite sau uscate, care nu mai au niciun folos. În rest, verdeața este responsabilă de hrănirea și respirația plantei, o protejează din punct de vedere termic, dar și previne evaporarea apei din sol.

Cum obții o recoltă bogată de roșii

În altă ordine de idei, pentru o cultură bogată de roșii, solul trebuie să fie bine drenat. Reziduurile umede de la nivelul său pot să conducă la apariția mucegaiului timpuriu. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că între perioadele de udare a roșiilor lași solul să se usuce suficient.

Roșiile cresc cel mai bine în sol cald; un sol rece le va încetini creșterea. Asigură-te că solul în care sunt plantate roșiile este mereu sub lumina soarelui. Ulterior, aplică pe sol și un strat de paie, de circa 5 cm. Acesta va ajuta la conservarea umidității solului și va încuraja, astfel, coacerea primelor fructe suculente.

Solul din containere se încălzește mai repede decât solul din grădină. Din acest motiv, astfel de secrete ajută la coacerea mai rapidă a roșiilor. Plasarea unei foi de plastic transparent peste sol va fi, de asemenea, de ajutor.

Există numeroase tehnici prin care poți grăbi coacerea roșiilor în grădina ta, una dintre ele fiind chiar cârnitul plantelor. Cei mai experimentați grădinari recomandă, însă, să lași plantele să facă fructe în mod natural, pentru a nu-ți fi afectată recolta.