De ce trebuie să spumezi carnea de pui atunci când fierbe. Motivul pentru care devine periculoasă
Dacă îți place să gătești ciorbe sau supe, cu siguranță ai remarcat deja că la suprafața apei se formează, la un moment dat o spumă ce poate să aibă nuanțe diverse. Trebuie neapărat îndepărtată din preparat. Playtech Știri îți explică în rândurile de mai jos de ce trebuie să spumezi carnea de pui atunci când fierbe. Poate deveni periculoasă.
De ce trebuie să spumezi carnea de pui atunci când fierbe
Dacă citești aceste rânduri, mai mult ca sigur ai trecut prin cel puțin o experiență în care la suprafața lichidului în care preparai ciorba sau supa s-a format spumă. Aceasta poate avea diverse nuanțe – poate fi albă, maronie sau negricioasă. Spuma reprezintă o acumulare de proteine și celule din sânge, după ce au fost supuse coagulării.
Cu cât carnea este mai grasă, cu atât spuma este mai densă și în cantitate mai mare. Este bine să fie îndepărtată din preparat, altfel mâncarea va ieși tulbure și va avea un gust mai greu, precum cel de ficat. De obicei, îndepărtarea spumei durează între 5 și 15 minute, însă trebuie neapărat să fii prezentă lângă vasul de gătit pentru a prinde exact momentul fierberii.
Pentru ca spuma să fie ușor de îndepărtat, mâncarea trebuie lăsată pe foc la flacără de intensitate mică. Tot ce trebuie să faci este să direcționezi spuma de la suprafața apei spre marginile vasului de gătit și, apoi, cu ajutorul unei site cu găuri mici, să o elimini din preparat. Nu este deloc o sarcină dificilă.
Dacă nu spumezi preparatele, riști ca la suprafața acestora să se formeze un strat destul de gros de grăsime și, cel mai probabil, ți se va tăia pofta de a mânca. Nu este, însă, singurul motiv pentru care trebuie să procedezi astfel. Playtech Știri îți explică în rândurile ce urmează la ce riscuri te poți supune dacă nu spumezi carnea de pui.
Pericolul la care te poți expune, dacă nu procedezi astfel
Așa cum am precizat deja, spuma ce se formează la suprafața apei în care gătești carnea de pui conține proteine care, când sunt supuse fierberii, se denaturează și, de regulă, modifică aroma alimentelor. Mâncarea poate căpăta gust neplăcut, acru sau amar, astfel încât rezultatul final va fi departe de cel dorit.
Spuma care se formează la suprafața apei în care fierbi carnea de pui poate să pună în pericol sănătate, atrag atenția specialiștii de la Clinica Cleveland. Spuma poate să fie contaminată cu bacterii periculoase pentru organismul uman, motiv pentru care nu este recomandat să gătești ciorbe sau supe fără să o îndepărtezi.
Bacteriile cele mai comune care pot să fie prezente în spuma cărnii de pui sunt Salmonella sau Campylobacter. Din același motiv, explicat anterior, experții nu recomandă nici spălarea preparatului înainte de a-l găti. În schimb, este bine să scurgi sucul de la carnea de pui pe un prosop de hârtie pe care să-l arunci imediat la gunoi.