De ce toți românii trebuie să consume colina. Ce este, de fapt, și ce beneficii are
Sigur mulți nu au auzit de acest nutrient, dar e unul din cei pe care vrând sau nevrând îi consumi în preparatele pe care le ai în meniul zilnic. La ce ajută și pentru ce e fundamental?
De ce ar trebuie să consumi colina? E un nutrient care-ți aduce numeraose beneficii
Numele lui poate nu sună cunoscut pentru cei mai mulți, dar e consumat în câteva preparate uzuale pe care le ai în meniul zilnic. Acesta este un nutrient esențial și fundamental pentru dezvolarea sistemului nervos, dar și pentru numeroase funcții ale sale precum: dispoziție, comportament, ortientare, etc și joacă un rol foarte important pentru memoria de învățare și pentru capacitatea de a gândi. Colina e considerată „vitamină” din gupa B – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12, compus organic sintetizat doar parțial de organism.
Creierul și sistemul nervos au nevoie de colină pentru a regla memoria și starea de spirit și pentru a controla munșchii și alte funcții. Ficatul poate produce o cantitate mică de colină, iar pentru asta trebuie să o iei din alimentele pe care le consumi zi de zi. Furnizarea acestui nutrient în timpul sarcinii asigură o dezvoltare corectă cognitivă a fătului. Ingestia de colină a mamei în timpul sarcinii ar putea afecta dezvoltarea memoriei și creierului copilului nenăscut aflat in curs de dezoltare. Femeile gravide, sugarii și copiii trebuie să consume colină în limitele de consum recomandate de specialiști.
Surse de colină
Gălbenuș de ou
Cereale
Drojdia de bere
Leguminoase
Caviar
Conopidă
Varză
Salată
Ghimbir
Orez Brun
Soia
Germeni de gâu
Ficat de vițel
Curcan
Utilitate
- Pentru a contracara efectele nocive ale homocisteinei și a ajuta astfel inima;
- Deoarece participă la formarea fosfatidilcolinei, o fosfolipidă de membrană;
- Pentru că susține vitalitatea celulară;
- Pentru a proteja funcția nervoasă;
- Împotriva bolii Alzheimer și a demenței senile;
- În plus, colina este utilă și în caz de afecțiuni hepatice, tulburări cardiace și circulatorii, ateroscleroză și tulburări cognitive și de percepție
Care sunt efectele secundare?
„Administrarea unei cantități prea mari de colină poate provoca miros corporal de pește, transpirație sau salivație excesivă. Unele cercetări sugerează că administrată în cantități mari, colina ar putea crește riscul de a suferi de boli de inimă. La doze mai mari de 3,5 g zilnic, colina ar putea crește incidența hipotensiunii, a tulburărilor neurologice și a modificărilor funcției hepatice și a funcției renale, pe lângă determinarea apariției unui miros neplăcut de pește, legat de excreția cataboliților”, arată sodelicios.ro