De ce țin românii post, de fapt. Motivele explicate de oameni în cel mai amplu studiu

de: Anca Lupescu
02 12. 2021

A început postul Crăciunului și dacă în mediul rural se ține cu sfințenie acest obicei, peste jumătate dintre românii care trăiesc la oraș, adică 55,8%, obișnuiesc să țină cont de acest obicei străvechi. Mai mult, un studiu arată că numărul persoanelor care țin post crește odată cu înaintarea în vârstă. Doar 41% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani țin post, iar când vârsta crește, crește și procentul celor care postesc.

Motivele pentru care românii postesc

Astfel, peste 65% dintre persoanele de peste 56 de ani obișnuiesc să țină cu sfințenie posturile, conform datelor studiului realizat de MEDNET Marketing. Research Center.

Majoritatea românilor țin post fără să fie neapărat o ocazie. 31% țin post miercurea și vinerea, 29,6% țin post în prima și/sau ultima săptămână din postul Paștelui, primul cel mai important post din an, iar 28,7% țin. Post în prima săptămână sau ultima din postul Crăciunului.

Posturile de peste an nu sunt la fel de respectate de români. Însă de ce țin oamenii post, de fapt? Mai mult de jumătate au răspuns că pentru curățarea sufletească, dar și pentru detoxifierea organismului.

37,5% au răspuns că din convingeri religioase, iar 10 procente spun că postesc pentru că este benefic pentru sănătate.

Cheltuie oamenii mai mult în post?

Mai mult de jumătate dintre români spun că în perioadele de post cheltuiesc la fel de mult ca într-o perioadă fără post. 20% au spus că dau mai mulți bani pe mâncare decât în perioada fără post.

Oamenii mănâncă fructe proaspăte, mâncare gătită, legume, măsline și legume conservate în perioada postului.

Pe lângă latura privind sănătatea, preoții spun că postul ar trebui să fie mai mult despre înfrânarea gândurilor negative, despre rugăciune, smerenie și credință.

Este perioada din an în care oamenii se conectează mai mult cu Dumnezeu, își înfrânează pornirile trupești, poftele și gânduri precum invidie, bârfă și alte păcate omenești.

În plus, îndestularea este și el un păcat, așa că în perioadele de post se consumă mai puțină mâncare. Hrana este văzută ca o necesitate, nu o plăcere, de aceea nu se mănâncă „de dulce”.