De ce ți se strică gazonul în zilele friguroase de iarnă. Grădinarii știu acest secret
Mulți proprietari de terenuri și grădini pierd din vedere niște aspecte care nu ar părea să conteze, dar de fapt, sunt extrem de importante pentru gazon. Ce trebuie să faci sau să nu faci pentru a-ți păstra o peluză sănătoasă pentru primăvara? Greșeala care îi costă scump pe cei care nu au aflat acest secret prețios. Ce trebuie să știi neapărat dacă stai la casă și ții la gazonul din grădină!
Greșeala care îți poate distruge gazonul
Odată cu apropierea sezonului rece, mulți dintre noi încep să pregătească grădinile pentru iarnă, fără să țină cont de un aspect foarte important. Cu toate acestea, un avertisment important vine în legătură cu obiceiul de a lăsa diverse obiecte pe gazon.
Deși poate părea o practică inofensivă, acest obiceiul considerat greșit poate provoca daune semnificative, potrivit experților în îngrijirea gazonului. De obicei, mobilierul de exterior, jucăriile mari sau alte obiecte lăsate pe gazon pot deveni o problemă majoră odată cu prima ninsoare sau scăderea temperaturii. În această perioadă, gazonul intră în stare de repaus, iar orice obiect lăsat pe el devine o piedică pentru capacitatea gazonului de a rămâne sănătos.
Asemeni grămezilor mari de frunze sau a altor materiale organice, care pot bloca lumina soarelui, menținând zona uscată și oferind condiții favorabile pentru dezvoltarea mucegaiului și a mucegaiului, la fel se poate întâmpla și în cazul obiectelor depozitate pe gazon.
Astfel, mobilierul de exterior, bucăți de lemn, jucării pentru copii, piscine pentru cei mici, pietre mari și decorații peisagistice pot dăuna gazonului, dacă nu sunt înlăturate în timpul iernii.
CITEȘTE ȘI: Cum faci mulci de frunze și la ce îi folosești. Cel mai tare truc pentru românii de la curte
Cum poți prelungi viața gazonului din curte
Experții avertizează asupra îndepărtării rapide a acestor obiecte. Altminteri, există riscul de a suporta costul unor reparații costisitoare ale gazonului în primăvară.
De asemenea, îndepărtarea obiectelor poate preveni îngălbenirea și subțierea ierbii, precum și dezvoltarea unor probleme suplimentare precum mușchi și buruieni.
În acest sens, recomandările pentru primăvară includ o pregătire atentă a spațiului verde încă dinainte de venirea iernii, cu accent pe eliminarea oricărui obstacol care ar putea împiedica accesul la lumină și aer, esențiale pentru sănătatea gazonului.
Iubitorii de grădini sunt sfătuiți să fie proactivi și să îndeplinească aceste măsuri simple pentru a-și păstra gazonul într-o stare optimă. Atunci când este posibil, este indicat să se îndepărteze toate obiectele de pe gazon și să le plaseze pe terasă, în șopron sau într-o zonă fără iarbă.
După ce obiectele au fost îndepărtate, este recomandat să se utilizeze un greblă pentru a aduna și a desface iarbă încă prezentă. De asemenea, este util să se îndepărteze stratul de frunze de pe gazon, permitând aerului și luminii să pătrundă mai adânc în sol.
În cazul în care au mai rămas câteva săptămâni înainte ca solul să înghețe, se poate lua în considerare aplicarea de nutrienți pentru a revigora gazonul înainte ca vremea rece să facă dificilă creșterea și dezvoltarea rădăcinilor.
CITEȘTE ȘI: Cât de des trebuie tuns gazonul, de fapt. Greșeala pe care o fac toți românii