De ce testamentul Prințului Philip va rămâne secret timp de 90 de ani. Care este motivul invocat

de: Ana Chivu
21 03. 2022

Prințul Philip și-a făcut testamentul care va rămâne însă învăluit într-un mare secret preț de 90 de ani. Care este motivul pentru care puțini știu ce scrie în ultima sa scrisoare? Amintim că regretatul soț al Reginei Elisabeta a II-a a murit pe data de 9 aprilie la vârsta de 99 de ani. Ultimele sale dorințe nu vor fi aflate decât peste cel puțin 90 de ani. Ce decizie a luat Înalta Curte? Britanicii au rămas muți de uimire când au auzit această veste.

Testamentul Prințului Philip rămâne secret: care este motivul deciziei?

Testamentul ducelui de Edinburgh va rămâne secret pentru încă 90 de ani. Acesta a murit pe 9 aprilie la vârsta de 99 de ani. Regretatul soț al Reginei a luat această decizie pentru a proteja „demnitatea şi permanenţa” reginei, așa cum a decis și Înalta Curte.

Mai exact, este vorba despre o convenție veche de 100 de ani. După moartea unui membru de rang înalt al familiei regale se cere curții de justiție să sigileze testamentul.

Spre deosebire de majoritatea testamentelor, documentul nu va fi făcut public. Totuși, sigilarea sa va avea loc peste 90 de ani, în cadrul unui proces privat.

Audierea de sigilare a avut loc în luna iulie, susținută de Andrew McFarlane, judecător de rang înalt. De asemenea, tot el a ascultat pledoariile avocaților care reprezintă moștenirea ducelui. La eveniment au mai fost și procurorul general și principalul consultat legal al Guvernului, arată bbc.com.

„Am considerat că, din cauza poziției constituționale a Suveranului, este adecvat să avem o practică specială în ceea ce privește testamentele regale.

Este necesar să se consolideze protecția acordată aspectelor cu adevărat private ale vieții acestui grup limitat de persoane, pentru a menține demnitatea Suveranei și a membrilor apropiați ai familiei sale”, a spus judecătorul.

,,Ar putea exista o curiozitate publică”

El a spus că nu a văzut testamentul ducelui și nici nu i s-a spus nimic despre ce ar conține, în afară de data executării și identitatea executorului desemnat.

„Am acceptat argumentul potrivit căruia, deși ar putea exista o curiozitate publică în ceea ce privește aranjamentele private pe care un membru al familiei regale ar putea alege să le facă în testamentul său, nu există un interes public real ca publicul să cunoască aceste informații complet private”, a spus el.

Amintim că Prințul Philip a fost înmormântat pe 17 aprilie la Castelul Windsor, iar la ceremonie au putut participa doar 30 de oameni din cauza condițiilor impuse în contextul pandemic.