De ce sunt gutuile înecăcioase și alte 10 curiozități despre fructele-vedetă ale toamnei
Din marea varietate de fructe ale toamnei se numără și gutuile. Gutuile sunt formate din 70% apă, 7% zaharuri, 0,5% protide, tanin, calciu, fosfor, fier, potasiu, seleniu, fibre, magneziu, vitamina A, B și C. De asemenea, conținutul de calorii este unul redus, de aproximativ 57 calorii la 100grame. Gutuile se coc toamna, dar se pot găsi pe piață pe tot timpul anului, și se consumă în diferite forme: coapte, fierte, sub formă de ceai, marmeladă, extract sau suc.
De ce sunt gutuile înecăcioase?
Gutuile conțin tanin, o substanță astringentă. De aici apare senzația de înecare la înghițire. Prin conținutul său de tanin, se recomandă persoanelor care suferă de tranzit intestinal accelerat (diaree).
Pentru a nu mai avea senzația de disconfort la înghițire, gutuile se pot rade pe răzătoare și se pot, de asemenea, combina cu mere sau oricare alte fructe cu o consistență mai moale.
Curiozități despre gutui
1. Reduc tusea
Printre beneficiile oferite de aceste fructe se poate include și cel de calmant al inflamațiilor din gât, atenuează tusea, și eliberează căile respiratorii. Acest rezultat este dat de efectul emolient generat de mucilagii. Se recomandă infuzia făcută din semințele de gutui (o linguriță la o cană cu apă fierbinte). Se consumă, de preferat, de două ori pe zi, timp de o săptămână.
2. Întăresc inima
Se spune că gutuile întăresc inima, adică pot preveni infarctul. Acest efect este generat de conținutul de potasiu. Substanțele peptidice ajută la scăderea tensiunii și a colesterolului.
3. Indicate în problemele intestinale
Frunzele de gutui se pot utiliza pentru a reduce diareea. Compotul de gutui poate reduce crampele intestinale, disconfortul provocat de ulcer și diareea. Dacă se consumă zilnic, pot regla tranzitul intestinal, dar sunt contraindicate persoanelor cu tendință spre constipație.
4. Indicate pentru un somn liniștit
Gutuile sunt, de asemenea, indicate în lupta cu insomniile, reduc starea de agitație și nevroza.
5. Recomandate împotriva diferitelor tipuri de afecțiuni
Atât gutuia cât și semințele sunt recomandate pentru persoanele ce se confruntă cu afecțiuni bucale, afte, gingivite, faringite, arsuri, iritații ale pielii.
6. Uz cosmetic
Chiar dacă nu este un lucru foarte cunoscut, coaja de gutuie poate fi folosită împotriva ridurilor. Pentru preparare se lasă coaja de gutuie la macerat timp de 15 zile într-o cantitate redusă de alcool. Substanța rezultată se utilizează în loțiunile cosmetice.
7. Ajută la slăbit
Prin conținutul redus de calorii, pot fi consumate cu încredere în diete. Coaja fiind bogată în fibre, oferă sațietate și facilitează digestia.
8. Proprietăți antiinflamatoare
Fiind bogate în vitamina C, gutuile acoperă necesarul zilnic al unui adult. Vitamina C se recomandă persoanelor care au probleme cu imunitatea, dar au și efect antiinflamator. În tratarea cistitei și dermatitei atopice și reumatismelor se recomandă consumul de gutui. Fructele se pot pregăti în cuptor și consuma zilnic.
9. Reduc greața și tratează vărsăturile
Pentru a avea efect împotriva senzației de greață și vărsături, gutuile se consumă fierte sau coapte. Efectul este dat de capacitatea diuretică a fructelor.
10. Contribuie la circulația sângelui
Prin conținutul ridicat de fier, cupru și zinc, precum și de minerale, gutuile au un rol esențial în producerea hemtiilor (celulelor roșii). Astfel că, gutuile stimulează circulația sanguină și oxigenează întreg organismul.