De ce steagul României este albastru-galben-roșu. 26 iunie e Ziua Drapelului

de: Ștefan R. Apostol
26 06. 2020

Pentru toți românii, de pretutindeni, astăzi este o zi importantă, sărbătorită în fiecare an la data de 26 iunie. Din 1998 România sărbătorește Ziua drapelului național.

De ce steagul României este albastru-galben-roșu

Pentru cei care nu știu acest detaliu, vă reamintim că Ziua Drapelului Național a fot decretată în data de 26 iunie prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998 și, conform legii, ”va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.”

Conform explicațiilor date de legea care instaura 26 iunie ca Ziua Drapelului Național, cele trei culori reprezintă principiul egalității, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar ca și semnificație a culorilor alese încă din 1834, conform izvoarelor istorice, acestea au următoarele semnificații:

  • Albastrul semnifică cerul, credința și puterea neamului care ne leagă de pământul patriei.
  • Galbenul arată virtutea, grandoarea și prestigiul țării.
  • Roșul semnifică sângele înaintașilor vărsat pe pământul românesc de-a lungul anilor., dragostea de neam și țară să rămână aprinsă ca focul roșului din steag.

26 iunie e Ziua Drapelului sărbătorită peste tot în lume

Anul acesta, sărbătoarea marchează 172 de ani de când roșu, galben și albastru au fost declarate culorile oficiale ale drapelului românesc. În 1848, în timpul revoluțiilor care au luat cu asalt națiunile europene la acea vreme, steagul românesc a fost, pentru prima dată, stabilit oficial, admirat și recunoscut. Steagul românesc nu și-a afișat întotdeauna culorile pe verticală, așa cum este acum. Au fost momente în care culorile erau afișate pe orizontală.

De ce steagul României este albastru-galben-roșu. 26 iunie e Ziua Drapelului

Din faptele interesante despre pavilionul românesc este faptul că, în 2013, România a deținut recordul mondial pentru cel mai mare steag din lume. Acesta a măsurat aproximativ 349 x 227 metri, de aproximativ trei ori mai mare decât un teren fotbal. și a fost menționat oficial de Guinness World of Records.

Un fapt controversat despre pavilionul românesc este asemănarea cu drapelul Ciadului, până la confundarea celor două. Există opinii care cer o schimbare, dar în primul rând România trebuie să își schimbe Constituția pentru a modifica steagul. Una dintre modificările propuse a fost ca steagul să afișeze emblema națională românească la mijloc, pe partea galbenă, dar acest lucru ar crea, de asemenea, o confuzie cu drapelul Republicii Moldova.