De ce stau câinii cu capul înclinat. Ce vor să transmită, de fapt. Semnificația acestui gest

de: Anca Lupescu
29 03. 2023

Te-ai întrebat vreodată de ce stau câinii cu capul înclinat? Arată adorabil și par foarte inocenți, dar puțini oameni știu care este, de fapt, semnificația acestui gest și de ce câinii îl fac atât de des și în anumite momente specifice.

De ce stau câinii cu capul înclinat

Potrivit unui specialist în comportamentul animalelor, ar putea exista o varietate de motive. 

Există posibilitatea mai multor factori, iar cel vizual ar putea foarte bine să fie unul, precum și factorii auditivi. Așadar, este greu de spus care dintre ei este câștigător. Dar, deși se întâmplă spontan, cel mai probabil se repetă pentru că este întărit pozitiv.

Înclinarea capului și auzul

Poate că înclinarea capului, prin modificarea poziției urechilor, îi ajută pe câini să determine mai bine de unde vine un sunet. În ciuda faptului că sunt capabili să audă o gamă incredibilă de frecvențe, câinii nu pot localiza sursa unui sunet la fel de bine ca oamenii.

Cu toate acestea, la fel ca noi, atunci când un câine aude ceva, creierul său poate face diferența dintre timpul în care sunetul a ajuns la urechea cea mai îndepărtată de acesta în comparație cu urechea cea mai apropiată. Această diferență poate ajuta la localizarea sunetului.

Dar cei mai mulți câini înclină capul atunci când stăpânul stă în fațalui. În acest caz, nu localizarea sunetului este scopul. 

În schimb, poate fi vorba despre frecvențe și inflexiuni. Câinele poate că ascultă inflexiunile din vocea stăpânului. Câinele încearcă, probabil, să se concentreze asupra informației.

Înclinarea capului câinelui și vederea

Vederea joacă un rol în înclinarea capului și cercetările efectuate la alte specii ne-ar putea conduce în direcția corectă. 

Se analizează înclinarea capului la primate, iar ceea ce au descoperit cercetătorii este că are mult mai mult de-a face cu cortexul vizual decât cu obținerea mai multor indicii auditive.

Botul unui câine ar putea să îi obstrucționeze vederea, astfel încât, pentru a vedea mai bine fața stăpânului său, câinele ar putea să-și încline capul. 

Un studiu a arătat că câinii cu botul mai pronunțat au prezentat un comportament de înclinare a capului spre stăpânii lor mai des decât cei cu fețe mai plate, de exemplu, Pugs. 

Așadar, forma capului și dimensiunea botului pot influența înclinarea capului. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre câinii cu fața plată au înclinat capul, astfel încât este posibil să existe mai mult decât simple probleme legate de bot.

Ar putea fi implicați mai mulți factori decât simpla lungime a botului. În cercetările asupra primatelor, acuitatea vizuală a animalului la anumite vârste pare să fie legată de înclinarea capului. 

Întărirea pozitivă a înclinării capului

Putem influența înclinarea capului prin modul în care interacționăm cu câinii noștri. S-ar putea întâmpla mai des la anumiți câini decât la alții pentru că este întărită. 

Poate de obicei este urmată de un eveniment pozitiv, cum ar fi „Vrei o recompensă?” sau „Vrei să te plimbi?” sau „Vrei să mergi în mașină?” și lucruri de acest gen. Recompensa, mersul în parc sau plimbarea cu mașina care urmează este plină de satisfacții pentru câine. Și deoarece câinii repetă comportamentele care sunt recompensate, reacția noastră pozitivă poate crește frecvența înclinării capului.

Motive de îngrijorare când câinii stau cu capul înclinat

Dacă observi o înclinare persistentă a capului, iar aceasta pare să nu aibă legătură cu nimic, mergi direct la medicul veterinar.

Înclinarea persistentă sau continuă a capului poate fi legată de multe probleme de sănătate diferite și potențial grave, cum ar fi o infecție a urechii sau o problemă vestibulară.

Este posibil ca acest comportament canin fascinant și înduioșător să nu fie atât de simplu pe cât pare. Deoarece vederea, auzul și învățarea pot fi toate implicate și chiar să lucreze împreună, trebuie să se facă mai multe cercetări pentru a afla ce se întâmplă exact.

Cât de des se întâmplă atunci când nu vedem? Se întâmplă vreodată fără un indiciu auditiv? Și câinii își fac acest lucru unul altuia?

Indiferent de motivul pentru care câinii își înclină capul, acesta oferă oamenilor și câinilor o modalitate de a crea legături. 

De ce stau câinii cu capul înclinat? Principalele motive

Auz mai bun: Câinii au un excelent simț al auzului, iar înclinarea capului îi poate ajuta să localizeze mai precis sursa unui sunet. Atunci când un câine își înclină capul, își schimbă forma canalului auditiv, ceea ce îl poate ajuta să capteze sunete pe care altfel nu le-ar putea auzi.

Comunicarea: Câinii sunt foarte buni la citirea limbajului corpului uman și își pot înclina capul ca o modalitate de a încerca să comunice cu stăpânii lor. De exemplu, un câine își poate înclina capul ca răspuns la un anumit ton al vocii sau la o expresie facială, ca o modalitate de a încerca să înțeleagă ce încearcă să comunice stăpânul său.

Curiozitatea: Câinii sunt animale curioase în mod natural, iar înclinarea capului poate fi un mod de a-și arăta interesul față de ceva ce nu înțeleg prea bine. De exemplu, dacă un câine vede o jucărie sau o recompensă cu care nu este familiarizat, își poate înclina capul ca o modalitate de a încerca să se uite mai bine la ea.

Expresia emoțională: Câinii sunt, de asemenea, animale foarte expresive, iar aceștia își pot înclina capul ca modalitate de a exprima o anumită emoție. De exemplu, un câine își poate înclina capul atunci când se simte confuz sau curios, sau își poate înclina capul atunci când se simte jucăuș sau fericit.

În concluzie, există mai multe motive posibile pentru care câinii își înclină capul, inclusiv o mai bună audiție, comunicare, curiozitate și exprimare emoțională. Este important să reții că acest comportament este în general inofensiv și poate fi un semn al unui câine fericit și sănătos. Dar ar trebui, în același timp, să fii atent la câinele tău și la felul în care se comportă. 

Dacă observi un lucru ciudat în comportamentul său, ar trebui dus la veterinar pentru a te asigura că totul este în regulă.

Expresiile câinilor

Se știe că, la fel ca și oamenii, câinii au o gamă largă de expresii. Iată câteva expresii comune și ce ar putea însemna acestea:

Fericit/entuziasmat: Un câine care dă din coadă, sare în sus și în jos și latră cu entuziasm exprimă fericire.

Alertă/curiozitate: Dacă un câine are urechile ridicate și se uită atent la ceva, probabil că este curios sau în alertă maximă.

Trist/dezamăgit: Un câine cu capul plecat și coada între picioare ar putea exprima tristețe sau dezamăgire.

Temător/anxios: Un câine care tremură, se ghemuiește sau încearcă să se ascundă ar putea exprima teamă sau anxietate.

Agresiv/defensiv: Un câine care își arată dinții, mârâie sau dă alte semne de agresivitate se simte probabil în defensivă sau amenințat.

Este important să acorzi atenție limbajului corporal și expresiilor unui câine pentru a înțelege mai bine cum se simte și pentru a răspunde în mod corespunzător.