De ce se spune că barza aduce copiii? Iată care este adevărul din spatele acestui mit

de: Puiu Alexandru
07 06. 2019

Barza aduce copiii, aceasta a fost explicația pe care am auzit-o de la părinți când am fost mici, iar zicala continuă să fie de actualitate, pe lângă faptul că s-a aflat la baza unor scurt metraje și lung metraje de animație.

În cultura mai multor popoare decât ai crede, barza este asociată cu ideea de nou-născuți. Imaginea ei este prezentă pe felicitări dedicate tinerelor mame, iar când vine vorba de hăinuțe, păturici sau alte obiecte pentru copii, sunt șanse mari să te confrunți cu același simbol.

În vremurile moderne, barza care aduce copiii a continuat să fie de actualitate atât din cauza părinților care propovăduiesc ideea micilor curioși, cât și datorită animațiilor spectaculoase din ultimul deceniu. Se pot spune multe despre aceste ființe înaripate, dar este puțin probabil ca orice poveste pe care o ai în minte să nu fie deja prezentă în miturile și legendele anumitor țări.

Originea mitului legat de berze tinde să fie imposibil de identificat, dar există câteva explicații probabile. Vedem reprezentări cu barza ce aduce un copil înfășat în plisc în culturi din Europa, America sau Asia. Povestea din spate sau scopul nobil este mereu aceeaș, indiferent de origine. „Berzele sunt păsări de dimensiuni mari. În plus mai sunt şi albe, ceea ce simbolizează puritate”, explică Rachel Warren Chadd, în cartea ei intitulată Birds: Myth, Lore and Legend. ”Cuiburile lor impozante se situează aproape de locuinţele oamenilor, iar comportamentul lor de părinţi este unul exemplar.”, se detaliază în același volum.

În vremea Antichității, conform unei legende, Hera era soția lui Zeus. O fire foarte geloasă, Hera a căutat să se răzbune pe regina Gerana, după ce a aflat că aceasta a avut o aventură cu Zeus. Soluția găsită a fost să o transforme pe Gerana într-o barză. Pentru a se răzbuna la rândul ei, din poziția de barză, Gerana a furat copiii Herei. În unel reprezentări ale poveștii de la vechii greci, Gerana este o bază care străbate cerul, ducând copii furați.

Mitul berzei se regăseşte şi în Egiptul antic, unde barza era simbolul naşterii şi al reînnoirii lumii. Sufletul omului era zugrăvit ca având formă de barză, în timp ce reîntoarcerea periodică a berzei era un semn al faptului că sufletul omului poate renaşte. Totuşi, nu toţi cercetătorii sunt de părere că imaginea în chestiune era chiar o barză.