De ce se rup clătitele și se lipesc de tigaie. Greșeala pe care o faci mereu

de: Ionuț Vieru
09 05. 2024

Un preparat iubit de o planetă întreagă și cu zeci de rețete diferite, poate chiar sute, clătitele se numără printre deserturile preferate ale românilor, și nu numai. Sunt gata în doar câteva minute și pot fi umplute cu ciocolată, dulceață, înghețată și multe altele, dar uneori nu ies așa cum ne-am dori.

De ce se lipesc clătitele de tigaie

Nimic nu este mai enervant decât momentul în care vrei să te bucuri de câteva clătite delicioase, dar se lipesc de tigaie. Iată ce trebuie să eviți să faci pentru a scăpa de această problemă.

  • Este timpul să-ți schimbi tigaia

În unele cazuri este posibil să nu fie vina ta. Ai respectat rețeta perfect, gramajul ingredientelor este corect, dar tigaia este problema. Atunci când gătiți clătite, este indicat ca tigaia să aibă o suprafață caldă uniformă, iar compoziția să se întărească în totalitate în același timp.

  • Trebuie unsă tigaia mai bine

Chiar dacă folosești o tigaie antiaderentă, tot trebuie să folosești puțin ulei. Tigăile se pot zgâria în timp, iar din acest motiv este posibil să se lipească clătitele tale. Doar unge tigaia cu puțin ulei înainte să pui aluatul și vei vedea că nu se vor mai lipi clătitele.

  • Nu ai respectat rețeta

De multe ori, clătitele se lipesc de tigaie din cauza faptului că rețeta nu a fost respectată. De exemplu, dacă folosești prea multă făină, atunci aluatul este prea gros, iar clătitele se vor lipi. Este același lucru și dacă pui prea mult lapte.

  • Nu este respectată temperatura optimă de gătire

Un alt factor important de care mulți nu țin cont este temperatura optimă de gătire. Aceasta nu trebuie să fie exagerat de mare, deoarece clătitele se vor coace mai repede și se vor arde. Totodată, dacă tigaia nu este încălzită, atunci aluatul se va lipi.

  • Aluatul de clătite trebuie lăsat să se odihnească

Dacă ai respectat rețeta și ai terminat aluatul, este indicat să îl lași timp de circa 20-30 de minute să se odihnească, astfel încât moleculele de făină să aibă timp să se combine cu celelalte ingrediente.