De ce se pune bicarbonat în mici, de fapt. Acesta este rolul său secret. Cu ce e bine să îl amesteci înainte de a-l adăuga

de: Andreea Vînătoru
01 07. 2023

Se știe că românii sunt mari iubitori de mititei, mai ales de 1 Mai. Cu toate acestea, puține persoane știu de ce se pune bicarbonat în mici. Acest ingredient este unul cheie și se folosește în pasta de mici încă de la apariția lor la noi în țară. În materialul următor vă arătăm detaliat de ce este folosit bicarbonatul de sodiu în mici. Veți rămâne uimiți care este rolul lui!

De ce se pune bicarbonat în mici

Mititeii rămân mâncarea preferată a tuturor românilor, cei din carne de porc și vită aflându-se în topul preferințelor acestora. Se știe că micii nu lipsesc, de regulă, de la niciun grătar, dar puține persoane cunosc cu adevărat consistența acestora.

Bicarbonatul de sodiu se regăsește în pasta micilor încă din cele mai vechi timpuri. Dar de ce se pune, de fapt, bicarbonat în mici?

De-a lungul timpului, rețetele de mici au fost cât mai diversificate și aromate, iar bicarbonatul de sodiu nu lipsea. Prima rețetă de mici a apărut în anul 1920. Chiar și atunci, acest ingredient era menționat în compoziția acestora. În plus, era precizată și cantitatea de bicarbonat care se punea la un kilogram de carne.

Drept urmare, bicarbonatul de sodiu este un ingredient important în pasta de mici. Specialiștii susțin că între mititeii care conțin bicarbonat și cei care nu conțin este o diferență majoră. Și anume, compoziția de la final va fi total diferită.

Acest ingredient frăgezește carnea din mici

Pentru ca micii să iasă delicioși, se recomandă să se pună 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. În acest fel, bicarbonatul de sodiu va afâna carnea, va frăgezi compoziția și va păstra totodată și culoarea lor rozalie. De precizat că bicarbonatul trebuie stins cu zeamă de lămâie înainte de a fi adăugat la compoziția micilor.

În rețetele vechi de mici, bucătarii foloseau supa de oase de vită (oasele se fierbeau câteva ore, la foc) ca și liant în compoziție. Pe lângă tipurile de carne pe care le foloseau, vită, porc, miel, oaie sau amestec, în compoziția micilor se adăuga chiar și carne de cal, care era considerată o delicatesă.

Citește și: Cu ce trebuie să ungi grătarul înainte de a prepara micii. Așa nu se vor mai lipi niciodată și vor ieși foarte gustoși

Rețetă de mici cu bicarbonat

Ingrediente:

  • ceafă de vită (1 kg)
  • ceafă de porc (500 g)
  • sare grunjoasă (20 g)
  • bicarbonat de sodiu (o linguriță)
  • căței de usturoi (6)
  • cimbru uscat (o linguriță)
  • coriandru măcinat (o linguriță)
  • ienibahar măcinat (jumătate de linguriță)
  • piper negru măcinat (o linguriță).

Mod de preparare:

Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a tăia carnea în bucățele, urmând ca mai apoi să o dați prin mașina de tocat. Mixați cât mai bine cele două tipuri de carne, adăugați usturoiul zdrobit și amestecați cu 100 ml de apă foarte rece, cu bicarbonatul, sarea și restul condimentelor.

Amestecați apoi întreaga compoziție foarte bine, până când veți obține o pastă, pe care o veți acoperi și o veți lăsa în frigider pentru câteva ore, astfel toate mirodeniile se vor combina cu carnea. După acest interval de timp, veți scoate pasta și o veți mai lăsa pentru încă jumătate de oră la temperatura camerei, iar apoi cu mâinile umezite, veți forma mititeii, pe care îi veți așeza pe un platou.

Frigeți apoi mititeii pe grătarul bine încins, fie la foc de lemne, fie la foc de cărbuni, la foc mediu, întorcându-i destul de des, pentru a se frige pe toate părțile în mod egal. Apoi îi veți pune într-o cratiță, pe care o veți acoperi cu un capăt și îi veți mai lăsa timp de 4-5 minute. Astfel, mititeii se vor găti și pe interior, în continuare la căldură reziduală și vor rămâne suculenți. La final se servesc cu muștar! Poftă bună!

Citește și: Cum se fac cei mai buni mici cu bicarbonat de sodiu