De ce se pozează copiii urcaţi pe porcul tăiat de Ignat. Simbolul din spatele obiceiului românesc

de: Andreea Vînătoru
18 12. 2022

De ce se pozează copiii urcaţi pe porcul tăiat de Ignat. An de an, românii sacrifică porcul în ziua de Ignat, mai exact pe 20 decembrie. În ziua respectivă, gospodarii îşi pregătesc încă de dimineață cele necesare pentru tăiatul porcului, însă din peisaj nu lipsesc nici copiii. Multe fotografii postate pe rețelele de socializare îi înfățișează pe cei mici călare pe animalul sacrificcat. Dar de unde a pornit acest obicei românesc?

De ce se pozează copiii urcaţi pe porcul tăiat de Ignat

Tăiatul porcului sau sau ziua de Ignat este una dintre cele mai mari sărbători de iarnă și se prăznuiește anual pe 20 decembrie, cu cinci zile înainte de Crăciun. Această tradiție este respectată mai multe în zonele rurale, acolo unde și copiii au un rol important în ziua tăierii porcului.

De ce se pozează copiii urcaţi pe porcul tăiat de Ignat? Cu siguranță ați văzut copii urcați pe porcul pârlit şi curăţat, însă nu știați de unde provine acest obicei tipic românesc. Ei bine, tradiția spune că dacă micuții vor fi urcați pe animalul sacrificat, anul următor, vor fi grași și voioși ca el.

În unele sate din România, cei mici sunt însemnaţi pe frunte cu sângele animalului, în semnul crucii, pentru a fi feriţi de boli de-a lungul anului următor. Tot în ziua de Ignat, copiii vor primi bășica porcului, din care vor face o minge cu care se vor juca toată ziua.

Mai mult de atât, dacă sacrifici un porc negru de Ignat, ai grijă să pui o strachină cu mei dedesubt, în care să se adune sângele. Dacă meiul se va usca, macină-l și afumă cu el copiii ca să le treacă de guturai.

Tăiatul porcului de Ignat și urcatul micuților pe animalul sacrificat

Pe de altă parte, se spune că tradiția de a urca copiii pe porcul sacrificat nu are de-a face cu Sfântul Ignat Teoforul. Cu toate acestea, mulți români își pun odraslele pe animalul tăiat și le fac nenumărate poze.

O altă tradiție veche spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-ți merge bine” sau „după Ignat, porcul slăbeşte”. Există, totuși, sate de la noi în care porcul este tăiat a doua zi de Crăciun. Aici putem da exemplu Vâlcea, Bacău sau Prahova.

Tradiții și obiceiuri de Ignat

În ziua de Ignat, creștinii respectă o serie de tradiții pentru a le merge bine anul următor. Pe 20 decembrie, tăierea porcului este singura activitate permisă în această zi.

Este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Iată care sunt obiceiurile care sunt respecte anual de Ignat:

  • femeile pisează grâu ca sa aibă de împărțit la Crăciun. Se fac un fel de turte, „Cârpele Domnului”, cu miere și nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului.
  • Sfântul Ignat vindecă porcii de boală rea și tot el este cel care vine să le anunțe moartea și să le ia sufletele.
  • în ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină sau un cocoș.
  • cine nu taie porcul în această zi, se spune că îl mânâncă lupul în cocină.
  • hainele cusute în această zi vor da junghiuri celui care le poartă.

Citește și: Cum prepari cea mai bună pomana porcului. Secretul ca să iasă rumenă și delicioasă