16 sept. 2024 | 15:36

De ce se numește Boris ciclonul care a devastat jumătate din Europa. De unde provine numele fenomenului, de fapt

Știri generale
De ce se numește Boris ciclonul care a devastat jumătate din Europa. De unde provine numele fenomenului, de fapt
De ce se numeste Boris ciclonul care a devastat jumatate de Europa

În septembrie 2024, ciclonul Boris a lovit puternic Europa de Est și Centrală, inclusiv România, provocând inundații masive și pierderi de vieți omenești. Judetul Galați a fost una dintre regiunile cele mai afectate, unde în doar o noapte a plouat cât în trei luni, conform meteorologilor.

Cine a botezat ciclonul Boris

Ciclonul Boris a fost botezat pe 11 septembrie 2024 de către Serviciul Meteorologic Italian. De asemenea, furtună a primit numele Anett în aceeași zi de către specialiștii de la Universitatea Liberă din Berlin.

În urma acestor precipitații extreme, peste 5.000 de case au fost avariate, iar mii de oameni au fost evacuați, bilanțul victimelor ridicându-se la șase persoane.

În localitatea Slobozia Conachi, 700 de case au fost complet inundate, situația fiind descrisă de autorități drept „dezastru de proporții nemaiîntâlnite”.

În Italia există, în prezent, avertizări de cod galben de vânt și ploaie în vigoare concentrate în principal în nordul țării și pe coasta de est. Avertismente portocalii de vânt cuprinzătoare au fost ridicate în zonele metropolitane din Roma, Florența, Bologna și Veneția, unde sunt așteptate perturbări.

Întreagul teritoriul al Croației este sub avertizare portocalie de vânt și ploaie, precum și cea mai mare parte a Sloveniei. Părți din Bosnia și Herțegovina au, de asemenea, avertismente galbene de vânt și furtună.

Furtuna a devastat Centrul și Estul Europei

Zone din Cehia și în sud-vestul Poloniei sunt sub cod roșu de ploaie, unde sunt așteptate impacturi extreme ale precipitațiilor, precum inundații și alunecări de teren.

Pe 14 septembrie 2024, în Austria, Cehia, Germania, Polonia și Slovacia au fost emise alerte roșii, indicând „fenomene meteorologice intense”.

Unsprezece persoane au murit în urma inundațiilor, șase persoane s-au înecat în România, una în Polonia, una în Republica Cehă și un pompier a murit în acțiune în Austria, precum și doi bărbați din Austria Inferioară care s-au înecat în casele lor.

În prezent, mai multe persoane sunt date dispărute în România și Cehia. Sute de oameni au fost blocați de inundații în România. Evacuări obligatorii au fost ordonate în mai multe zone din Republica Cehă.

Orașul Głuchołazy din Polonia a fost evacuat împreună cu 1600 de oameni din județul Kłodzko. Peste 260.000 de gospodării au fost afectate de pene de curent în Cehia.

Câte furtuni tropicale au primit numele Boris

Până-n prezent, numele Boris a fost folosit pentru șapte cicloni tropicali din Oceanul Pacific de Est:

  • Uraganul Boris (1984) – un uragan de categoria 1 fără impact pe uscat care a durat între 28 mai și 18 iunie, un total de 21 de zile, unul dintre cele mai durabile uragane înregistrate și una dintre cele mai longevive furtuni înregistrate pentru Pacificul de Est
  • Uraganul Boris (1990) – un uragan de categoria 1 ale cărui benzi exterioare de ploaie au produs ploi moderate în mai multe state mexicane
  • Uraganul Boris (1996) – un uragan de categoria 1 care a atins pământul în sudul Mexicului, provocând inundații puternice care au dus la zece decese
  • Tropical Storm Boris (2002) – o furtună tropicală moderată care a aruncat ploi abundente pe secțiuni ale coastei mexicane
  • Uraganul Boris (2008) – un uragan de categoria 1 fără impact pe uscat
  • Furtuna tropicală Boris (2014) – o furtună tropicală slabă care a lovit sudul Mexicului la începutul lunii iunie
  • Furtuna tropicală Boris (2020) – o furtună tropicală slabă care s-a mutat în Pacificul Central fără a afecta pământul
Parteneri
Ce se întâmplă când auzi cucuveaua cântând
Redactia.ro
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele de filmat: „Bețiv mare (...) poate cel mai dubios dintre toți”
Click.ro
„E toată mașina ruptă pe dedesubt. Uitați-vă ce crater e acolo”. Mărturiile șoferilor care au căzut în groapa uriașă de pe șosea
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
Cum se curăță cel mai bine ferestrele. Nu mai rămâne nicio urmă
EVZ.ro
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
Comisia Europeană a dat ORDIN! România este obligată. Are termen două luni
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
ARMATA ROMÂNĂ, misiune DIFICILĂ în LIBAN! Anunțul MApN
Mediaflux
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu. Artista nu i-a ascuns nimic fetiței sale: ”Știe prin ce am trecut”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro