De ce se merge la colindat în Ajunul Crăciunului. Însemnătatea obiceiului atât de iubit
Românii se apropie cu pași repezi de sărbători, astfel că, în Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc de zor preparatele tradiționale, în timp ce copiii merg la colindat, ducând mai departe acest obicei străbun. Colindatului reprezintă o tradiție îndrăgită în multe culturi din întreaga lume, aducând bucurie, căldură și spirit festiv în casele oamenilor. De unde provine, de fapt, acest obicei?
Obiceiul colindatului, apărut înaintea Creștinismului
Obiceiul de a colinda are rădăcini adânci în tradițiile populare și religioase. Multe culturi au practici similare, cu mici variații specifice fiecăreia.
Se crede că această tradiție are origini în perioada precreștină, atunci când comunitățile se adunau în jurul focului și cântau pentru a-și aduce noroc și prosperitate în noul an.
Înainte ca sărbătoarea Crăciunului Înainte să devină un moment emblematic al creștinismului, colindele serveau scopurilor rituale și aduceau un suflu de magie în perioadele Saturnaliilor sau Calendelor.
În vremurile antice, colindele erau nu doar cântece, ci și urări și incantații menite să alunge spiritele rele și să aducă fertilitate și belșug în comunități.
Cu toate acestea, odată cu răspândirea creștinismului, colindele au suferit transformări și au fost integrate în tradiția sărbătorii Nașterii Domnului.
În Italia secolului al IV-lea au apărut imnuri teologice ce aveau ca temă subiecte religioase. Aceste imnuri, deși nu erau inițial asociate cu Crăciunul, au evoluat în timp și au devenit parte a bogatei tradiții colindătoare.
Originile colindelor în străinătate
Într-un peisaj divers de tradiții și influențe, colindele de Crăciun au originile în secolele trecute, dezvoltându-se în moduri unice, în diverse regiuni ale Europei.
Astfel, originile colindelor diferă nu doar între țări, ci și în contextul evoluției sociale și religioase. În secolul al XIII-lea, figura remarcabilă a lui Francis Assisi a jucat un rol semnificativ în istoria Crăciunului.
Datorită influenței sale puternice, colindele au fost introduse în slujbele religioase din Italia, Franța și Germania. Astfel, aceste țări și-au dezvoltat propria tradiție colindătoare în limba lor native, fiind incluse apoi și în spectacole de teatru.
În secolul al XV-lea, în Anglia, colindele au apărut în forma lor modernă. Un poet englez a publicat 25 de colinde de Crăciun, deschizând calea pentru grupuri de oameni care să meargă din casă în casă cântând aceste melodii festive. Această tradiție de colindat în comunități continuași în prezent, marcând magia sărbătorilor de iarnă.
CITEȘTE ȘI: Amenda pe care o primesc colindătorii cu boxe. Bucureştiul, „sufocat” de acest obicei
Colindele în România
Obiceiul colindatului de Crăciun în România reprezintă o oglindă a diversității culturale, manifestându-se în moduri distincte în fiecare regiune. Cunoscute și sub denumirea de „cântece de stea”, aceste melodii aduc în sufletele oamenilor bucurie și trăiri specifice sărbătorilor de iarnă.
Aceste ”cântece de stea”, denumite astfel pentru că sunt adesea interpretate în contextul colindatului în noaptea de Crăciun, atunci când se celebrează nașterea Domnului și închinarea magilor, trezesc un sentiment autentic în tradiția românească.
Chiar dacă textele colindelor seamănă în mare parte în toată țara, ele pot suferi modificări în funcție de regiuni. În Moldova și Bucovina, colindatul se concentrează pe repertoriul tradițional, iar colindătorii aduc în casele oamenilor bucuria și armonia cântecelor consacrate.
În același timp, în Transilvania, se poate observa o practică diferită. Oamenii din această regiune îmbină colindele tradiționale cu alte texte muzicale, cum ar fi Miorița sau alte balade populare, adăugând astfel o notă de originalitate și diversitate în repertoriul colindelor.
Astfel, colindele românești devin astfel o tradiție, fiind transmise din generație în generație. Pe lângă aspectul religios pe care îl reprezintă, colindele reflectă și specificul cultural și regional al fiecărei zone.
CITEȘTE ȘI: Când se merge cu colindul în 2023. Ce colinde se cântă în funcție de dată