De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie. Tradiții care atrag norocul

de: Ionuț Vieru
09 03. 2023

Pe data de 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de Mucenici, una dintre cele mai importante sărbători din luna martie. În calendarul popular, sărbătoarea marchează începutul anului agricol. De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie și ce alte tradiții și obiceiuri mai sunt respectate în această zi, aflați în rândurile următoare.

De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie? Tradiții care atrag norocul tot anul

Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii. Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost martirizați în Capadochia, în timpul împăratului roman Licinius. Conform tradiției, după babe, urmează nouă zile calde, numite Zilele Moșilor, care durează până pe data de 17 martie.

Mucenicii delicioși preparați de gospodine care se mănâncă pe 9 martie reprezintă ofrandele aduse celor 40 de Mucenici pentru sacrificiul celor 40 de ostași creștini din Sevasta. În funcție de zona țării, aceste ofrande se numesc mucenici, bradoși sau sfințișori.

Mucenicii se prepară sub forma literei opt și sunt copți în cuptor sau fierți în apă, apoi uniși cu miere sau cu sirop de zahăr și sunt asezonați cu nucă măcinată.

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldați uciși în Sevastia, care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, astfel primind martirul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor.

De ce seamănă mucenicii cu cifra 8

În Moldova, mucenicii în forma cifrei opt, cifra echilibrului cosmic, pot fi considerați întruchipări ale idolilor neolitici ai fertilităţii. În credințele daco-romanilor, în această zi se termină ciclul celor nouă babe.

De asemenea, opt este numărul planetelor din sistemul solar, numărul punctelor cardinale principale și secundare. În numerologie, persoanele născute pe data de 8 știu să gestioneze foarte bine banii, sunt firi optimiste, însă tind să fie lacome și neglijente.

Citește și: Când se fac mucenicii și care este semnificația lor. Ce spune tradiția, de fapt

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici

Sărbătoarea mucenicilor marchează începutul anului agrar, considerat un hotar între iarnă și vară. De asemenea, în ziua Sfinților Mucenici se face prognoza vremii până la sfârșitul anului.

Se spune că, dacă pe 9 martie va ploua, va ploua și în ziua de Paști, iar dacă tună în timpul zilei, este un semn bun, deoarece va urma o vară îmbelșugată pentru agricultori. Pe de cealaltă parte, dacă va fi frig și va îngheța pământul, se spune că iarna va dura până la Sfântul Gheorge, iar toamna va fi una lungă.

O altă tradiție respectată de Mucenici spune că tinerilor căsătoriţi trebuie să li se împartă 40 de nuci frumoase, în coajă, pentru a avea parte de o căsnicie fericită.

În Bucovina, bărbații merg la pescuit de Sfinții Mucenici, iar pescarul care va prinde 40 de pești și va reuși să înghită unul viu va avea noroc tot anul la prins pește. Totodată, este bine ca în această zi să fierbi și să mănânci 40 de peștișori, alături de cele 40 de pahare de vin.

În Muntenia, există tradiția ca femeile să stropească cu agheasmă gospodăria cu ajutorul unui pămătuf de busuioc. Cele mai important de stropit cu agheasmă sunt vasele în care gătesc de post, cele folosite pentru prepararea bucatelor tradiționale și îmbrăcămintea.

Această tradiție este respectată în fiecare an pentru ca gospodarii să aibă hrană până la recolta următoare. De asemenea, la final, gospodinele tămâiază toate încăperile casei, în afară de baie.

Citește și: Aluat pufos pentru mucenici însiropați. Care e secretul rețetei din 1960?!

Dacă nu vrei să ai parte de ghinion tot restul anului, de Mucenici se recomandă sa nu faci următoarele lucruri:

  • de Mucenici nu se dau bani cu împrumut;
  • gospodinele și gospodarii nu trebuie să facă treabă în curte sau în casă;
  • nu se spală hainele și nu se face curat;
  • de Mucenici nu este bine să te cerți cu nimeni.