De ce se mănâncă, de fapt, fasole cu ciolan de 1 Decembrie. Cum a apărut această tradiţie

de: Andrei Simion
30 11. 2021

Leguminoasele, și fasolea în mod special, sunt fructele sau semințele unei familii de plante numite Fabaceae. Acestea sunt consumate în mod obișnuit în întreaga lume și reprezintă o sursă bogată de fibre și vitamine B. De asemenea, sunt un excelent înlocuitor al cărnii ca sursă de proteine vegetariene. Dar, trecând peste acest aspect, fasolea cu afumătură, care mai este cunoscută și ca mâncarea săracului, a ajuns să fie o tradiție, mai ales de 1 Decembrie.

Fasolea cu afumătură, o tradiție la români de 1 Decembrie

În ultimii, aproape, 20 de ani fasolea cu afumătură nu a lipsit niciodată de pe mesele românilor. Ușor de gătit, dar foarte gustoasă și consistentă, așa poate fi descrisă în câteva cuvinte fasolea cu afumătură.

Fasolea cu afumătură este gătită de majoritatea gospodinelor, iar acest fel de mâncare se servește, în special, de Ziua Națională a României. Mâncarea tradițională de 1 decembrie, în general, se face cu cârnați afumați delicioși, sau cu ciolan, sau costiță afumată.

Este o mâncare tradițională românească excelentă. Nu trebuie să lipsească nici paharul de țuică, un rachiu tradițional românesc. Se spune că bucătarii militari au creat rețeta originală a șnițelului de porc afumat cu fasole.

Acest preparat gătit la ceaun este considerat cel mai gustos fel de mâncare de la cantina militară. În urmă cu 20 de ani, la inițiativa Andreei Esca, la Pro TV, fasolea cu afumătură a devenit mâncarea tradițională care se servește de 1 Decembrie.

Deși i se atribuie celebrei vedete PRO TV această idee, realitatea este că este de mult mai mult timp împământenită această tradiție de a avea pe masă fasole cu afumătură.

Cum se prepară mâncarea tradițională de 1 Decembrie

Pentru a face Fasolea cu afumătură delicioasă ai nevoie de câteva ingrediente, indispensabile, pentru masa festivă de 1 Decembrie, după cum urmează:

  • 600 de grame de fasole boabe, curăţată, spălată şi înmuiată în apă peste noapte
  • 500 de grame de carne afumată
  • 2 cepe
  • Morcovi (2-3)
  • Pătrunjel rădăcina + verdeaţă
  • Păstârnac
  • Foi de dafin
  • 3 căţei grăsuţi de usturoi
  • Pasta de roşii (bulion)
  • Sare, piper, boia dulce de ardei

Se pune fasolea uscată în apă rece cu o seară înainte de a fi pregătită. Se pun la fiert de trei ori și apoi se pun la fiert cu afumătura. Când fasolea se curăță de coajă, înseamnă că este fiartă, este momentul să se adauge legumele.

Totul se lasă să fiarbă până când carnea se desprinde de pe oase. Se scoate afumătura, în timp ce legumele se zdrobesc și apoi se adaugă la mâncare. Se adaugă boiaua dulce, cimbrul, sarea și piperul. Se servește cu castraveți murați sau salată de ceapă roșie, după preferințe.