De ce se spune că rănile pot fi vindecate cu apă oxigenată

Autor: Redacția - 07:21, 17 apr. 2019

Poate ai auzit de multe ori că, dacă te-ai rănit, e bine să torni repede apă oxigenată. Fie că e vorba de o julitură sau de o rană mai adâncă, există multe persoane care cred că apa oxigenată ajută.

Dacă te-ai decis să dai curs acestor sfaturi, atunci știi că, odată aplicată pe rană, apa oxigenată începe să facă spumă și să usture. E o senzație neplăcută și mulți se întreabă de ce să se trateze cu o substanță care provoacă durere. Mai bine alegi ceva ce-ți alină durerea, nu?

Apa oxigenată are calități oxidative deosebite și, într-adevăr, ucide bacteriile și virusurile. Dar nu e tocmai recomandată în cazul rănilor, după cum arată Today I Found Out.

Ce spun medicii despre apa oxigenată

Din punct de vedere chimic, apa oxigenată – sau peroxidul de hidrogen (H2O2) – este o moleculă care se găsește în mod natural în corpul uman, formată în părți egale din hidrogen și oxigen. Legătura dintre atomii de oxigen este însă slabă, ceea ce poate duce la complicații.

Drept urmare, poate să introducă în corp anumiți radicali liberi, care ar putea cauza alte probleme și mai mari.

Nivelul de peroxid de hidrogen trebuie să fie menținut între anumite limite. Dacă acestea sunt depășite, efectele oxidative ale substanței pot duce la mai multe probleme. Cea mai gravă dintre ele e moartea celulară.

Apa oxigenată ucide patogenii periculoși, dar la fel de bine poate să omoare și celulele sănătoase, dacă, să zicem, e aplicată într-o concentrație suficient de mare.

Mai mult, poate să încetinească mecanismele clasice ale vindecării, pentru că interferează cu procesele naturale ale reparării pielii rănite. Iar dacă oxigenul gazos ajunge în fluxul sanguin al persoanei rănite, poate circula prin întregul corp și să ducă la nenumărate probleme de sănătate, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral și embolie pulmonară.

În concluzie, medicii îți cer să fii precaut. Cel mai bine, mergi la farmacie și tratează rănile cu o soluție salină normală sau cu produse antibacteriene.