De ce se acrește zacusca. Greșeala banală care o strică, de fapt

de: Ionuț Vieru
28 08. 2023

Este perioada în care gospodinele pregătesc zacusca pentru iarnă. Acest preparat nu lipsește niciodată din cămara noastră. Aflați în rândurile următoare de ce se acrește zacusca și unde trebuie depozitată ca să reziste toată iarna.

Greșeala pe care o fac multe gospodine. De ce se acrește zacusca, de fapt

Toamna este momentul ideal pentru a prepara cea mai bună zacuscă. Legumele de sezon se găsesc peste tot în piețe sau în grădini, dacă le cultivați acasă. Atunci când vine vorba despre prepararea propriu-zisă a acesteia, există câteva trucuri pe care este bine să le urmați.

În același timp, locul unde depozităm zacusca este foarte important. De fapt, acesta este principalul motiv pentru care se acrește. Zacusca se acrește din cauza acțiunii bacteriilor care se dezvoltă în borcan atunci când acesta nu este păstrat în condiții optime.

Pentru a evita acrirea, zacusca trebuie păstrată în borcane curate și uscate, închise ermetic, într-un loc răcoros și ferit de lumina directă a soarelui. În cazul în care zacusca s-a acrit deja, o putem salva adăugând puțină lămâie sau oțet. Însă, dacă preparatul este prea acid, cel mai indicat este să-l aruncați.

Citește și: Cum faci cea mai gustoasă zacuscă. Trucul bunicii ca să nu iasă prea uleioasă

Sfaturi pentru a prepara cea mai bună zacuscă

Pentru început, legumele pe care alegeți să le folosiți trebuie să fie coapte în prealabil și curățate foarte bine de coji și semințe, mai apoi lăsate la scurs. Mai mult de atât, este mai bine să folosiți bulion în loc de roșii proaspete, deoarece roșiile proaspete au o cantitate mai mare de apă.

De asemenea, o greșeală frecventă pe care gospodinele o fac este adăugarea apei în vasul în care fierbe zacusca. Din cauza apei, zacusca poate fermenta  și poate avea un gust neplăcut atunci când deschideți borcanul. Legumele folosite își vor lăsa singure apă în timp ce se gătesc.

Zacusca ar trebuie să fie pregătită într-un tuci sau o oală antiaderentă, mai ales dacă o preparăm pe aragaz. Pentru un gust cât mai bun, dacă puteți, preparați zacusca în tuci, afară, pe foc de lemne.

După ce ați pus zacusca în borcane și le-ați închis etanș, le puteți fierbe într-o baie de aburi, pentru a le conserva mai bine și pentru a evita să se strice în timp.

Citește și: Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete cu ardei copți. Secretul bunicilor de zeci de ani

Cât timp se fierbe zacusca

O întrebare la care multă lume nu știe răspunsul. Ei bine, zacusca nu trebuie să fie lăsată pe foc nici prea puțin timp, dar nici prea mult timp. La final ar trebui să obțineți o pastă consistentă, iar legumele trebuie să fie bine gătite.

Călugărul Efrem este bucătar la Mănăstirea Dervent. Acesta a dezvăluit cât timp trebuie să fiarbă zacuscă, ce condimente este recomandat să folosiți și ce consistență ar trebuie să aibă.

„Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahăr”, a spus bucătarul mănăstirii.