De ce scade presiunea la centrala termică. Ce defecțiuni poate indica și ce trebuie să faci imediat
De ce scade presiunea la centrala termică și cum poți rezolva foarte ușor această problemă. Centrala termică este necesară și aduce un confort sporit. Pentru ca aceasta să funcționeze corespunzător, trebuie întreținută periodic. Una dintre cele mai comune probleme este scăderea presiunii din centrala termică. Iată cum poți rezolva această problemă.
Presiunea centralei termice. Cea mai frecventă problemă
Presiunea scăzută este o problemă cu care toți ne-am confruntat până acum. Apare foarte des la centralele termice, însă nu este nimic de speriat. În realitate, diminuarea în timp a presiunii este normală, însă atunci când scade mult prea repede și oprește funcționarea centralei, este o problemă.
Presiunea normale a unei centrale se situează între 1 și 2 bari, valoarea optimă este de 1,5 bari. Indiferent dacă centrala ta funcționează cu gaz, combustibil solid sau electricitate, centralele termice cu circuit închis au manometru sau un display digital instalat care indică presiunea apei.
De ce scade presiunea la centrala termică
De cele mai multe ori, scăderea presiunii poate următoarele cauze:
- O scurgere în sistemul de încălzire
Indiferent că vorbim despre calorifere sau țevi, acestea pot suferi scurgeri care nu sunt tocmai ușor de depistat. În cazul în care ai observat că centrala ta are presiunea scăzută, caută semne de umezeală pe lângă țevi și calorifere. Sunt greu de depistat, însă nu este imposibil.
- Aerisirea recentă a caloriferelor
Aerisirea caloriferelor trebuie făcută în mod periodic, însă acest lucru scade și presiunea centralei termice.
- Există prea multă apă în sistem
Apa intră în centrală printr-un robinet de umplere, care este montat în partea de jos a sistemului. Atunci când se întoarce apa în centrală, trebuie să verificați și acul manometrului pentru a nu depăși valoarea de 2 bari.
Presiunea apei poate crește din cauza umplerii neglijente după o scădere de presiune sau defectarea robinetului. Acest lucru se poate întâmpla și dacă robinetul de umplere a fost uitat deschis. În acest caz, puteți scade presiunea prin aerisirea caloriferelor.
De cele mai multe ori, această problemă apare atunci când centrala termică nu a mai fost folosită o perioadă lungă de timp sau atunci când nu se ține cont de aerul din instalație.
În cazul în care presiunea apei scade sub 0,8 bari, majoritatea centralelor vor intra în avarie. Cele care au display digital vor afișa un mesaj cu o eroare care îți va indica lipsa apei în centrală.
Cum se reglează presiunea centralei
Presiunea centralei se reglează cu ajutorul robinetului de încărcare cu apă. De regulă, acesta se află sub centrală, însă este diferit în funcție de model. Cel mai indicat ar fi să consulți manualul de instrucțiuni.
Dacă l-ai găsit, trebuie să ai în vedere anumit lucruri. În primul rând, înainte de a face orice, oprește centrala și lasă instalație termică să se răcească cel puțin jumătate de oră. Deschide robinetul după ce l-a localizat și vei auzi cum curge apa în centrală.
În tot acest timp este important să te uiți la barometru. Atunci când acesta indică 1,5 bari, închide robinetul pentru a nu crea suprapresiune. Mai există și varianta instalării unui robinet de încărcare automată. Acesta va realiza de unul singur această operațiune.