De ce să stropeşti cu lapte castraveţii. Efectul uluitor pe care îl are, aşa făceau şi bunicii noştri

de: Mariana Olteanu
02 07. 2023

Foarte mulți fermieri își doresc o recoltă bogată. În încercarea de a o obține, aceștia aplează la soluții chimice. Însă, există și anumite ingrediente naturale care pot ajuta la obținerea recoltei dorite. Spre exemplu, laptele. Acest aliment este nelipsit din casa fiecărui om. Dacă veți folosi laptele în tratarea bolilor la castraveți și portofelul vă va mulțumii. Află cum se face compoziția minune care salvează legumele!

Efectul spectaculos al stropirii cu lapte la castraveți

Un studiu realizat de cerceătorii din Egipt, publicat în revista științifică Researchgate a scos la iveală faptul că laptele poate ajuta recolta de castraveți. Savanții au ajuns la această concluzie după ce s-au axat pe studierea efectelor tratamentelor foliare asupra plantelor de castraveți infectate cu boli fungice.

În cadrul studiului, aceștia au folosit în tratarea castraveților laptele crud de vacă și zerul. Rezultatul i-a uimit pe savanți. Ca acest tratament să funcționeze este necesar ca laptele să fie diluat cu apă. Pentru reducerea severității bolii este necesar ca plantele să fie stropite cu această compoziție de minim patru ori.

Laptele poate vindeca bolile la castraveți datorită acizilor grași, proteinelor, zaharurilor, sărurilor, enzimelor, mineralelor și vitaminelor. Însă, se pare că laptele nu este eficient doar la tratarea bolilor apărute la castraveți ci și bolilor apărute la alte plante, precum roșiile, trandafirii și ardeii. Studiile efectuate de cercetători au scos la iveală faptul că, legumele tratate cu lapte pot crește mai mari într-un timp rapid.

Te-ar putea interesa și: De ce să zdrobeşti castraveţii înainte de a-i mânca. Asiaticii doar aşa procedează, e un truc genial

Beneficii îngrășământ cu lapte

Foarte mulți fermieri optează pentru realizarea unui îngrășământ din lapte. Metoda aceasta a fost folosită de bunicii noștrii. Laptele, folosit ca îngrășământ, se poate folosi în toate stadiile de dezvoltare, întrucât conține o serie de micro și macro elemente necesare și asigură un rod bogat. De asemenea, important de menționat este faptul că acesta se poate înlocui cu zerul, care are aceleași efecte benefice pentru cultură.

Potrivit experților sunt necesare doar două aplicări, una la scurt timp după plantare și înainte sau în timpul înfloririi. În plus, pentru a intensifica eficiența laptelui, dar și pentru a combate apariția bolilor, se poate adăuga iod peste soluție. Iată de ce ai nevoie:

  • 500 ml de lapte
  • 10 litri de apă
  • 10 picături de iod

Te-ar putea interesa și: Cureți un castravete, îl tai felii și îl pui în găleata pentru mop. Un truc care te scapă de o mare problemă