De ce să speli orezul înainte să-l gătești, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Instrucțiunile pentru gătitul aproape tuturor tipurilor de orez încep în același mod: clătiți bine orezul sub apă rece înainte de a-l găti. Deși mulți sar pentru acest pas simplu, el este important și chiar face o mare diferență, mai ales în cazul soiurilor cu bob lung. Haide să vedem de ce.
De ce să speli orezul înainte să-l gătești
Orezul este un aliment de bază pentru miliarde de oameni din toate colțurile lumii. Este, de asemenea, un ingredient versatil pentru multe feluri de mâncare emblematice din diferite țări.
În ciuda atracției sale universale, însă, există o întrebare care se pune în fiecare bucătărie: trebuie sau nu spălat înainte de a îl găti? Ei bine, da, în unele cazuri! Haide să vedem și de ce.
Greșeala pe care o fac multe gospodine
În ceea ce privește pregătirea alimentelor, se obișnuiește să se spele fructele și legumele înainte de a le găti și de a le mânca. Dar ce se întâmplă cu orezul, cel mai important aliment de bază din cămară?
Ei bine, clătirea boabelor este un pas esențial dacă vrei să faci oala perfectă de orez, iar acest lucru este valabil indiferent de felul de mâncare preparat. Iar motivul principal este curățenia.
Clătirea orezului îndepărtează murdăria, praful, resturile și substanțele chimice pe care sigur nu ți le-ai dori în farfurie. În același timp, experții culinari susțin că prin clătire se reduce cantitatea de amidon care se desprinde din boabele de orez care, altfel, face ca orezul să se aglomereze sau să devină gumos pe măsură ce se gătește.
Citește și: Cu ce să înlocuieşti orezul alb. Varianta mai sănătoasă de care puţini români au auzit. E chiar la îndemână
Unii experți spun că nu toate soiurile se spală
În același timp, sunt și experți culinari care spun că spălarea orezului depinde de tipul de orez, precum și de felul de mâncare. De exemplu, risotto, paella și sushi necesită fiecare tipuri diferite de orez. Dintre acestea trei, orezul pentru sushi este singurul care trebuie spălat.
Din cauza amidonului din risotto și paella, spălarea orezului ar strica preparatul, deoarece amidonul este o componentă importantă a gustului său deosebit.
Urmărirea instrucțiunilor de gătit de pe ambalajul orezului poate indica dacă trebuie sau nu spălat soiul de orez.
Citește și: Cât timp e bun orezul gătit. Detaliul care îţi arată că trebuie să îl arunci