De ce să pui o felie de lămâie în apa în care fierbi ouăle. Doar bucătarii renumiţi fac asta
Gospodinele găsesc, întotdeauna, cele mai simple metode pentru a-și face viața mai ușoară în bucătărie. Fie că vorbim despre trucuri care te ajută la curățenie, la gătit sau la decoratul încăperii, legumele și fructele se pot folosi pentru tot felul de întrebuințări. Ce se întâmplă dacă pui o felie de lămâie în apa în care fierb ouăle.
Cum se decojesc ouăle mai rapid cu o felie de lămâie
Cu siguranță te enervează, la primele ore ale dimineții, atunci când te pui să mănânci micul dejun și realizezi cât de dificil este să cureți ouăle de coajă, mai ales dacă ești pe fugă și vrei să ajungi la birou sau la o întâlnire importantă.
Nu ai timp să te preocupi de toate detaliile mesei, așa că gospodinele au venit cu o soluție genială pentru tine. Dacă vrei să decojești ouăle mai repede, tot ce trebuie să faci este să iei o lămâie din cămară sau frigider.
Apoi, pune o felie de lămâie în apa în care fierbi ouăle, pentru a se decoji mai uşor la final. Coaja se înmoaie de la acidul citric, iar ouăle vor fi perfecte după curăţare.
Potrivit experților de la British Egg Information Service, oamenii fac o mare greșeală atunci când gătesc ouă, deoarece trebuie să te asiguri că au fost depozitate în condiții adecvate.
Cum se fierb corect ouăle
Specialiștii susțin că cel mai bun loc pentru păstrarea ouălor este frigiderul, la o temperatură cuprinsă între 1 și 4 grade Celsius.
În cazul în care insiști să ții ouăle la temperatura camerei, aceasta nu trebuie să depășească 20 de grade Celsius. Ce sfaturi trebuie să urmezi, pentru a fierbe corect ouăle:
- Nu e recomandat să pui ouăle la fiert, imediat ce le-ai scos din frigider – trebuie să le lași să se încălzească puțin
- Nu fierbe apa înainte de a adăuga ouăle – mai ales daca abia ai scos oul din frigider, evita sa faci aceasta greseala pentru ca riscul de a sparge coaja e cu atat mai mare. Si chiar daca ai tinut o vreme ouale la temperatura camerei, socul termic va fi atat de mare, incat efectul va fi acelasi.
- Nu fierbe ouăle continuu – daca pentru a obtine oua moi ai nevoie de 3-5 minute, nu le fierbe 3-5 minute, ci dupa ce a dat apa in clocot, ia vasul de pe foc, pune-i un capac si cronometreaza. Altminteri, risti sa fierbi ouale mai mult decat e cazul.
- Nu lăsa ouăle prea mult în apa fierbinte – în caz contrar, dacă le lași în continuare în apa fierbinte, ouăle se vor coace.
- Nu pune oțet sau sare în apa în care fierb ouale – coaja lor s-ar putea sparge în cratiță.