De ce să pui mere verzi în zacuscă. Ăsta e trucul genial al toamnei 2023

de: Manolică Anca
22 09. 2023

Românii sunt mari iubitori de zacusca, astfel că acest preparat este nelipsit din cămara gospodinelor pe timp de iarnă. Se prepară din legume proaspete, coapte sau călite în ulei, iar gustul este unul absolut delicios. Playtech Știri îți prezintă astăzi însă o rețetă de zacuscă în care să adaugi mereu vezi. Încearc-o și te vei bucura de un gust dulce-acrișor.

Rețetă de zacuscă cu morcovi și mere verzi

Încearcă să ieși puțin din tiparul rețetelor clasice de zacuscă și încearcă să faci una cu morcovi și mere verzi. Dulceața morcovilor se combină delicios cu merele verzi cu gust acrișor, astfel că savoarea ei te va cuceri și va fi, cu siguranță, preferata tuturor membrilor familiei tale.

Ei bine, pentru ca gustul să iasă diferit de cel al rețetei clasice, morcovii și merele verzi trebuie să fie adăugate în cantități mai mari decât celelalte ingrediente.

Ingrediente:

  • 1 kg de morcovi
  • 1 kg de mere verzi
  • 500 g de vinete coapte
  • 500 g de ardei copți
  • 250 g de ceapă
  • 500 g de pastă de roșii
  • 2 căței de usturoi
  • sare și piper după gust

Mod de preparare, pas cu pas

Primul pas este coacerea vinetelor și a ardeilor. Astfel, legumele se spală bine, se șterg, după care se pun la copt, fie pe grătar, pe plită sau în cuptor, fiecare după metoda pe care o preferă.

După ce s-au copt și s-au răcorit ușor, acestea se curăță și se toacă mărunt, ca pentru rețeta clasică de zacuscă. Atenție, însă, ele trebuie scurse bine de apă, mai ales vinetele.

Între timp, se curăță ceapa, să spală și se toacă mărunt, după care se pune la prăjit într-o tigaie, alături de doi căței de usturoi curățați și tocați mărunt.

Se curăță apoi morcovii și se dau prin răzătoarea cu ochiuri mari, după care se pun peste ceapă, când aceasta și-a schimbat puțin culoarea. Pentru a evita ca ceapa să se ardă sau să prindă gust de prăjeală, se pun două-trei linguri din sucul lăsat de ardeii copți, pentru a înmuia legumele.

Citește și: De ce zacusca fermentează. Multe gospodine fac această greșeală simplă, dar care strică preparatul

Se adaugă restul de legume

La următorul pas, se adaugă ardeii copți, tocați mărunt și se amestecă, după care se pun vinetele și, la final, merele date pe răzătoare. Se amestecă din nou până ce se omogenizează compoziția, după care se dă cratița la cuptorul setat la 180 de grade Celsius, pentru o oră.

După ce au trecut cele 60 de minute, se pune pasta de roșii, sare și piperul și se amestecă bine ingredientele din cratiță. Se introduce din nou cratița în cuptor și se mai lasă la foc circa 30 de minute. La final, aceasta se adaugă fierbinte în borcanele sterilizate.

Spor în bucătărie și poftă bună!

Citește și: Cât costă un borcan cu zacuscă la producătorii locali. Prețurile nu sunt pentru orice buzunar