De ce să pui bicarbonat în omletă. Trucul pe care trebuie să îl știe orice gospodină
Atât bicarbonatul de sodiu, cât și praful de copt pot fi misterioase, dar de fapt sunt destul de ușor de înțeles odată ce le vedeți cu o anumită știință, cea culinară.
De ce să pui bicarbonat în omletă
Bicarbonat de sodiu este un singur compus, bicarbonat de sodiu, care reacționează cu alte ingrediente și produce dioxid de carbon. Când bicarbonatul de sodiu este adăugat în celelalte ingrediente, se dizolvă în sodiu și bicarbonat. Sodul adaugă un gust sărat, la fel cum face clorura de sodiu, dar este util bicarbonatul: poate reacționa cu alți compuși acide, oțet, suc de lămâie, lapte de unt, pentru a genera gaz sau, atunci când este încălzit, se va descompune pe deține și generează dioxid de carbon.
Praful de copt este ca bicarbonatul de sodiu, dar este format din mai mult de un compus. Este ceea ce numesc un „sistem de ieșire de sine stătător”, are tot ce ai nevoie pentru a ușura mâncarea. Praful de copt este compus, de obicei, din bicarbonat de sodiu și un acid, cum ar fi crema de tartru sau fosfat monocalcic. Adăugați apă și poof! Ingredientele se dizolvă și pot reacționa unul cu celălalt. În formă de pulbere, acestea nu interacționează foarte repede, dar pot, în timp, deci, dacă praful de copt are câțiva ani, nu va funcționa foarte bine.
Deci, acum că avem definițiile în afara drumului, ce putem face cu ele? Soda de coacere, ca un singur compus, poate fi utilizată oriunde acolo reacția chimică dintre bicarbonat și un alt compus duce la o schimbare. Desigur, dacă adăugați prea mult sodă de copt, nu va reacționa complet, va rămâne peste bicarbonat de sodiu care interacționează cu papilele gustative și are un gust urât.
Trucul pe care trebuie să îl știe orice gospodină
V-ați întrebat cum bicarbonatul de sodiu va face o omletă mai pufoasă. Ouăle sunt surprinzător de bazice. Nu v-ați gândi ca aceștia să aibă acizi cu care bicarbonatul să poată reacționa. Soda de coacere se descompune în dioxid de carbon și apă cu căldură, însă, se pare că acest lucru începe în jurul punctului de fierbere a apei, așa că este posibil ca acesta să fie un mecanism. Sincer, totuși? Dacă ați dori o omletă ușoară, pufoasă, ar trebui să separați albușul și gălbenușurile de ou, să așezați albusurile separat, apoi sî amestecați gălbenușurile. „Pufos” înseamnă aer, iar folosirea sifonului de copt este doar un mod de a face asta chimic. Puteți „adăuga” aer în mod mecanic și puteți evita potențialele schimbări de aromă din bicarbonat.