De ce să presari cenușă peste roșiile din grădina ta, de fapt. Trucul genial pentru vară

de: Manolică Anca
23 05. 2023

„Hrănirea” roșiilor este extrem de importantă pentru ca planta să aibă o dezvoltare armonioasă şi implicit un rod bogat. Iar toți cei care sunt pasionați de grădinărit cu siguranță știu că plantele au nevoie de cel puțin trei elemente de bază: azot – fosfor – potasiu. Haide să vedem, însă, ce beneficii naturale aduce cenușa.

De ce să presari cenușă peste roșiile din grădina ta

Pe lângă acele elementele de bază de care roșiile au neapărată nevoie pentru a se dezvolta mai sunt, fireşte si altele la fel de importante: magneziu, calciu, fier, bor, cupru, zinc, mangan. Lipsa sau excesul unora dintre elemente duce la un dezechilibru, care se răsfrânge nedorit asupra recoltei ulterioare.

Așadar, îngrășămintele foarte bune sunt esențiale pentru o cultură cât mai frumoasă și bogată de roșii. Dar, cu toate acestea, ne dorim ca acestea să fie cât mai naturale, adică să nu folosim tratamente chimice împotriva dăunătorilor sau a bolilor care pot apărea în timpul verii.

Prin urmare, dacă nu vrei să apelezi la aceste soluții chimice, trebuie să știi că poți hrăni plantele de tomate și cu soluții preparate din elemente naturale pe care sigur pe găsești în gospodărie.

Trucul genial pentru vară

În perioada de formare și de coacere a fructelor, este necesar să venim cu îngrășăminte cu mai mult potasiu. Astfel, o soluție naturală este reprezentat de cenușă.

Citește și: Secretul unei recolte bogate de roșii. Cu ce trebuie stropite la 7 zile de la plantare

Trebuie să respecți doar câțiva pași pentru a ajunge la produsul final. Începe prin a pune 500 de grame de cenușă într-o găleată peste care să adaugi 5 litri de apă clocotită. Lasă să se așeze cenușa la fund, după care pune apa într-un alt vas. Peste această soluție se mai adaugă apoi încă 5 litri de apă, obținând astfel soluția gata de stropit. Poți să stropești atât roșiile, cât și alte plante din grădină.

Cenușa poate fi utilă fiindcă:

  • neutralizează aciditatea pământului;
  • crește gradul de alcali în sol;
  • are un efect benefic asupra reproducerii microorganismelor necesare în sol;
  • protejează roșiile de ciuperci;
  • poate fi folosit în timpul însămânțării semințelor pentru răsaduri;
  • este un îngrășământ de lungă durată, păstrând efectul vreme de câțiva ani.

Citește și: Ingredientul banal din bucătărie care îţi transformă complet răsadurile. Aşa vor creşte de la o zi la alta, îţi asigură recoltă bună