De ce să nu uzi niciodată cu apă rece plantele din grădină toamnă. Consecinţele sunt dezastruoase

de: Ștefan R. Apostol
28 09. 2023

Suntem deja în sezonul de toamnă, aceasta fiind perioada în care majoritatea grădinarilor trec la udatul florilor din grădină. Dar, unii fac o greșeală ce ar putea avea consecințe. Așa că ne-am gândit să-ți explicăm de ce să nu uzi niciodată cu apă rece plantele din grădină toamnă.

Toamna este un anotimp cheie pentru pasionații de grădinărit

Toamna este acel moment din an când grădinarii își pregătesc florile și răsadurile pentru iarnă, dar și ca în primăvara următoare să aibă culturi spectaculoase.

Citește și: Ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie. Aşa vei avea flori de invidiat la primăvară

După cum bine se știe, este perioada în care temperaturile încep să scadă, zilele devin mai scurte, iar nevoile plantelor se schimbă. Așadar, trebuie să ne adaptăm practicile de grădinărit și de udare, în special prin evitarea unei greșeli frecvente.

Așa că, ne-am decis să-ți explicăm de ce să nu uzi  cu apă rece plantele din grădină pe timp de toamnă.

Toamna aduce schimbări semnificative

Toamna aduce schimbări semnificative în condițiile de mediu în care cresc plantele dumneavoastră. Temperaturile scad, umiditatea relativă a aerului variază, iar orele de soare se reduc treptat.

Și toate aceste schimbări au un impact asupra necesarului de apă al plantelor. Așadar, toamna, trebuie să urmăriți îndeaproape cerințele fiecărei plante. Mai ales că pot apărea încă zile calde și însorite, chiar dacă nopțile tind să fie mai răcoroase.

Aceste schimbări au un impact asupra necesarului de apă al plantelor

Prin urmare, solul tinde să rămână umed mai mult timp decât în timpul verii. Prin urmare, este esențial să adaptați în consecință frecvența și cantitatea de udare.

Află și: Ce trebuie să faci cu florile din grădină la final de iulie. Aşa vor înflori până la toamnă

În loc să uzi după un program fix, verifică întotdeauna conținutul de umiditate al solului înfigând degetul la câțiva centimetri adâncime în pământ.

Dacă solul este uscat la această adâncime, este timpul să udzi. Acest lucru va preveni atât udarea excesivă, cât și cea insuficientă.

Experții explică de ce să nu uzi niciodată cu apă rece plantele din grădină toamnă

Este o greșeală frecventă cu consecințe dezastruoase, spun specialiștii, accentuând ideea că toamna să nu uzi niciodată grădina cu apă proaspătă. Iată de ce să nu uzi niciodată cu apă rece plantele din grădină pe timp de toamnă:

Una dintre cele mai frecvente greșeli comise în această perioadă a anului este aceea de a uda plantele cu apă rece, mai ales dimineața devreme sau seara, când temperaturile sunt mai scăzute.

Citește despre: Florile pe care e bine să le plantezi toamna în grădină. Sunt frumoase și admirate de toată lumea

În primul rând, apa rece poate șoca rădăcinile plantelor, expunându-le la stres termic. Rădăcinile pot reacționa încetând temporar să mai absoarbă apă și nutrienți, ceea ce poate afecta creșterea și sănătatea plantei.

În plus, apa rece poate răci solul, ceea ce nu este de dorit toamna, când plantele au nevoie să păstreze căldura pământului pentru rădăcinile lor.

Un sol mai rece poate încetini creșterea plantelor și le poate face mai sensibile la boli. Prin urmare, toamna, udați cu apă la temperatura camerei sau ușor caldă.