De ce să nu trezești niciodată câinele când visează. Ce se poate întâmpla, de fapt

de: Ioana Bucur
23 01. 2024

Poate pare greu de crezut, dar câinii, la fel ca și oamenii, au vise și coșmaruri, în special în timpul fazei de somn profund cunoscută sub numele de REM. Acela este momentul în care îi putem vedea mișcându-și labele, urechile, uneori își deschid și ochii. Cu toate că tentația este, de multe ori, mare, specialiștii explică de ce să nu trezești niciodată câinele când visează.

Și câinii pot avea coșmaruri

Specialiștii trag un semnal de alarmă și ne sfătuiesc să abordăm situația cu mare grijă, când observăm că al nostru patruped are un coșmar.

De ce să nu trezești niciodată câinele când visează? Animalul ar putea fi speriat, agitat, nu va înțelege ce se întâmplă și ar putea crede că este atacat, deci ar putea deveni agresiv.

Astfel, în loc să trezești brusc câinele, se recomandă să aștepți ca acesta să se calmeze sau să încerci să îl liniștești ușor. Mângâierea încet pe o parte a animalului poate ajuta la stabilirea contactului și la relaxarea acestuia. A-i șopti numele poate, de asemenea, să îl liniștească sau să îl scoată lin din somnul REM.

De ce să nu trezești niciodată câinele când visează

Trezirea delicată a câinelui și lăsarea acestuia să se întoarcă la somn este esențială, deoarece îi va oferi animalului șansa de a se odihni și de a se recupera după episod. Dacă se suspectează că se confruntă cu o criză, strigarea lui pe nume poate fi utilă pentru a-l trezi dacă este într-un somn adânc.

Atunci când observăm că animalele noastre de companie se confruntă cu coșmaruri, reacția instinctivă este, de obicei, să le trezim pentru a le ușura disconfortul. Cu toate acestea, experții sugerează că această acțiune poate fi dăunătoare. Coșmarurile apar în faza cea mai profundă a somnului, iar trezirea câinelui îi întrerupe odihna de care are mare nevoie.

Te-ar putea interesa și: O femeie a crezut că a primit un câine şi l-a adoptat. Ce era, de fapt, animalul periculos

Foto: Profimedia

Ce recomandă specialiștii

Deși câinele poate exprima neliniște, teamă sau durere în timpul unui coșmar, este indicat să i se permită să se trezească singur. În loc să trezim brusc brusc câinele, se recomandă să ne apropiem ușor și să îl mângâiem puțin. Acest lucru va permite creierului și corpului câinelui să perceapă calmul fără a-i perturba odihna.

O altă variantă este să vorbești cu voce joasă pentru a transmite liniște, evitând zgomotul excesiv sau apropierile bruște. Respectarea procesului natural de trezire al animalului de companie în timpul unui coșmar este esențială pentru a-i păstra bunăstarea și pentru a menține odihna adecvată.

Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă când un câine pare că râde. Patrupedul tău vrea să îţi transmită ceva