De ce sa nu ții niciodată oala cu mâncare în frigider. Toți facem așa, dar e o mare greșeală

de: Amyra Garey
25 08. 2023

Oamenii obișnuiesc să plaseze oala cu mâncare în frigider pentru că altfel se strică. Totuși, există o greșeală pe care majoritatea gospodinelor o fac. Iată despre ce este vorba!

Greșeala făcută de toată lumea

Frigiderul este nelipsit din locuința oricui și este necesar pentru menținerea alimentelor proaspete.

Totuși, există o greșeală pe care o comit cam toate bucătăresele, și anume, ținerea oalelor cu mâncare direct în frigider.

Specialiștii spun că acest lucru poate avea consecințe nedorite, cum ar fi oxidarea oalelor de aluminiu și ocuparea excesivă a spațiului în frigider.

Care sunt motivele? Ei bine, multe oale folosite în bucătărie sunt fabricate din aluminiu, pentru că acest material este ușor, rezistent și se încălzește uniform.

Chiar și așa, aluminiul este susceptibil la oxidare și interacționează cu anumite alimente acide, cum ar fi roșiile sau căpșunile.

Dacă păstrezi oala cu mâncare în frigider, aciditatea alimentelor combinată cu expunerea prelungită la umiditate poate duce la oxidarea aluminiului, iar acest lucru poate duce la eliberarea particulelor de aluminiu în mâncare și creșterea riscului de toxicitate.

Citește și: Economisești bani, dacă stai cu burta goală. Micul dejun devine un lux pentru români, mai bine un covrig și o cafea la tonomat

Care este soluția

Pentru a evita riscul de oxidare, cel mai bine este să transferați mâncarea în recipientele de sticlă sau ceramică, ori plastic rezistent la temperaturi joase, care nu reacționează chimic cu alimentele și nu permit pătrunderea aerului.

Astfel, aceste recipiente pot fi sigilate ermetic și plasate în frigider pentru păstrarea mâncării în condiții optime de conservare.

O altă problemă pe care ar trebui să o luați în serios este legată de păstrarea oalelor cu mâncare în frigider pentru prea mult timp, iar apoi spațiul nu mai este suficient.

Oalele mari și voluminoase pot ocupa un spațiu valoros în frigider, restrângând capacitatea de stocare a altor alimente și ingrediente pe care doriți să le păstrezi la rece.

Pe lângă cele menționate mai sus, oalele grele și pline pot fi dificil de manevrat și pot zgâria suprafața frigiderului.

Ca să ai suficient spațiu recomandat este să pui mâncarea în recipiente mai mici și sigilabile. Asta este o alegere bună și pentru că porțiile din recipiente sunt suficiente și nu trebuie să mai încălzești toată mâncarea.

Vezi și: Când pleci în vacanță se spune că e bine să pui o moneda în frigider. Ce se întâmplă de fapt dacă faci asta și de unde a pornit acest viral pe internet