De ce să nu ţii aragazul pornit pentru a încălzi locuinţa. Pericol uriaş, avertismentul specialiştilor

de: Ioana Bucur
11 01. 2023

În contextul scumpirilor, tot mai mulți români ajung să stea în frig. Unii apelează la metode neconvenționale pentru a crește temperatura din casă, fără să își dea seama că se expun, de fapt, unui risc uriaș. Un raport citat de Greenpeace România explică de ce să nu ții aragazul pornit pentru a încălzi locuința.

De ce să nu ţii aragazul pornit pentru a încălzi locuinţa

Criza energetică a adus facturi uriașe pentru români. Pe măsură ce temperaturile de afară scad, tot mai mulți oameni ajung să stea în frig în propriile locuințe, din nevoia de a menține consumul cât mai mic. În aceste condiții, unii apelează la metode considerate neconvenționale de a-și încălzi casa. Din nefericire, multe dintre aceste soluții sunt, de fapt, periculoase.

Un raport recent citat de Greenpeace România dezvăluie pericolul uriaș la care se expun cei care țin aragazul pornit pentru a încălzi locuința.

Specialiștii din cadrul organizației au explicat că monoxidul de carbon, particulele în suspensie și alți poluanți produși de aragazul pornit sunt extrem de toxici și au efecte severe asupra sănătății organismului uman, în special când vorbim despre copii.

Potrivit datelor citate în raport, în ultimele 12 luni, numărul minorilor din Uniunea Europeană ce au prezentant simptome de astm provocate de gătitul la aragaz este de peste 700.000. Asta înseamnă echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copiii din țările membre UE.

Potrivit raportului, numărul cetățenilor din Uniunea Europeană care gătesc la aragaz depășește pragul de o sută de milioane, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria.

În condițiile în care, pe fondul crizei energetice, tot mai mulți europeni folosesc aragazul pentru a-și încălzi locuințele, organizațiile pentru sănătate se tem că situația ar putea deveni extrem de gravă.

Ajutor pentru români

Recent, Raluca Turcan, deputat PNL, a declarat că peste nouă milioane de cetățeni români vor primi sprijin sub formă de tichete pentru încălzire, rechizite, procurare de alimente, bani suplimentari la pensie, venituri suplimentare, tichete pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai sau pentru trusori de nou născuţi, sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Vor exista şi alte tipuri de ajutoare şi suport financiar pentru persoanele care provin din familii vulnerabile: 1400 de lei pentru sezonul rece pentru plata facturilor la energie (4 milioane de beneficiari). 700 lei/semestru se acordă în luna februarie şi o altă tranşă de 700 lei/semestru – în luna septembrie; 6 tranşe de 50 euro pentru vouchere de alimente (2,4 milioane de beneficiari)”, a transmis fostul ministru al Muncii.