De ce să nu speli carnea de pui înainte de a o găti. Pericolul uriaş la care îţi expui familia
Este un fapt bine știut că alimentele, în general, trebuie să fie spălate înainte de a fi gătită. Există, însă, și unele excepții la această regulă. Playtech Știri îți explică în rândurile de mai jos de ce să nu speli carnea de pui înainte de a o găti. Îți poți expune întreaga familie la un pericol semnificativ. Iată despre ce este vorba!
Iată de ce să nu speli carnea de pui înainte de a o găti!
Nu mai este o noutate faptul că, de regulă, alimentele pe care le gătim sau pe care le consumăm trebuie spălate foarte bine. Cu toate acestea, în unele cazuri, nu se recomandă apelarea la procedura cu pricina. Poate fi vorba despre creșterea riscului ca alimentul să devină periculos sau despre pierderea savorii gustului său.
Carnea de pui este un astfel de exemplu. Specialiștii de la Departamentul Agriculturii din Statele Unite ale Americii nu recomandă spălarea sa înainte de a găti. Principalul motiv are de-a face cu fenomenul contaminării încrucișate. Acesta se referă la faptul că bacteriile prezente pe puiul crud se răspândesc pe alte suprafețe din bucătărie, cum ar fi blaturile, ustensilele și chiuveta, ceea ce poate crește riscul de dezvoltare de boli alimentare.
De cele mai multe ori, afecțiunile alimentare sunt cauzate de bacterii precum Salmonella sau Campylobacter. Dacă vrei să nu îți expui familia la un astfel de risc, experții îți recomandă să nu speli carnea de pui înainte de a o găti. Bacteriile prezente pe bucata crudă de carne vor fi distruse automat în timpul procesului de gătire.
Spălarea puiului nu reprezintă modalitatea eficientă de eliminare a bacteriilor. Când clătești puiul sub apă, acesta poate stropi și răspândi bacterii în zona înconjurătoare, ceea ce face mai greu de controlat răspândirea lor.
Avertismentul experților de la Departamentul Agriculturii
„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, studiile arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al Departamentului Agriculturii din Statele Unite ale Americii.
În altă ordine de idei, practicile moderne de producție și manipulare a alimentelor au îmbunătățit semnificativ standardele de siguranță inclusiv în cazul cărnii de pui. De regulă, înainte de a fi expusă la vânzare, aceasta este inspectată de specialiști și procesată potrivit unor linii directoare stricte. Totul, pentru a minimiza prezența bacteriilor dăunătoare.
Citește și: Ce conţine carnea de pui din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Nu o mai cumpăra dacă scrie asta pe etichetă!
Pentru a te asigura că bacteriile prezente pe carnea de pui crudă nu se răspândesc, este important să mai ții cont de câteva aspecte. Păstrează puiul la frigider înainte de a-l găti și nu uita să îți speli mâinile foarte bine înainte de a-l manipula.