De ce să nu pui niciodată gheaţă în vin. Greşeala pe care toţi o fac
Odată cu venirea căldurii, băuturile reci ocupă centrul atenției pe mese. Vara ne face să ne dorim să bem chiar și cafea rece, slushies și băuturi răcoritoare. Cu toate acestea, mulți doresc să se bucure de paharul lor de vin, dar poate să nu fie cea mai răcoritoare băutură pentru a învinge căldura.
Gheața ne salvează verile sau nu?
În general, atunci când o băutură nu este suficient de rece sau ne dorim să rămână rece o vreme, adăugăm gheață pentru a ne răcori. Acum, un lucru pe care mulți nu știu este că, dacă adaugi gheață în paharul vin este o mare greșeală. Din moment ce ai adăugat gheață în vin, atunci acea băutură nu se mai poate numi vin.
Este indicat să adăugați cuburi de gheață în anumite vinuri, dar nu în toate. Pentru că gheața ne face băutura apoasă, a este mai bine să evităm gălețile uriașe din cele tipice care ne sunt servite la restaurant. Totodată, nu lăsați cuburile în vin până se topesc, pur și simplu pentru a răci băutura, îndepărtați-le imediat.
Citește și: Cât vin beau, de fapt, românii: pe ce loc suntem în Europa la producție
Ce vin se consumă rece?
Potrivit convenției, vinurile albe și rose se servesc reci, iar cele roșii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea.
- Vinurile albe și rose seci trebuie servite reci: 8-12° C
- Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, șampania se servesc la temperaturi mai scăzute: 6-8°C
- Vinurile roșii, ușoare se servesc la temperatura subsolului: 14-16°C
- Vinurile roșii, tari, corpolente se servesc la temperatura încăperii: 18-19°C
De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulți compuși volatili emite și cu atât mai puternice par aromele. Un vin roșu servit prea cald, sa zicem la 24 ᵒC, va intra in procesul ireversibil de oţetire si rasuflare. Daca vreți să beneficiați de aroma maximă a unui vin – roșu, alb ori rose – serviți-l la 16ᵒ – 18ᵒC.
Mai este un factor de care trebuie să ținem cont: cu toții adorăm faptul că vinul ne înviorează și, totodată, ne intrigă cu aromele sale. Așa cum ne place că băuturile răcoritoare sa fie reci, ne așteptăm că și vinurile – aperitiv (de obicei albe sau rose), băute pentru a ne răcori să fie reci.