De ce să nu plantezi agud în curte. Motivul pentru care dudul este periculos, vei regreta enorm

de: Ștefan R. Apostol
17 04. 2023

Proprietarii de grădini plantează copaci din diverse motive. Unii fac acest lucru pentru a îmbunătăți atractivitatea proprietății lor rezidențiale. Frasinii, de exemplu, dau culori spectaculoase în timpul toamnei. Cu toate astea, specialiștii spun că dudul este un pom periculos. Așa că, hai să vedem de ce să nu plantezi agud în curte.

Ce este agud și de unde provine

Primele rapoarte despre agud, cunoscut și sub numele de „Dud Negru” provin din China. Cultivarea era considerată avantajoasă, deoarece servea drept hrană pentru viermii de mătase care trăiau în acele spații.

Viermii de mătase eliminau deșeurile și frunzele, în timp ce oamenii își primeau mătasea. Acesta este motivul pentru care China este primul loc în care merișorii au fost cultivați în rânduri.

Vezi și: Cu ce să stropeşti pomii fructiferi în luna aprilie. Secretul pentru a avea fructe din belşug

Acest copac poate crește chiar și la peste 80 de metri înălțime, cu o boltă mare care se întinde și înghite în umbră un gazon suburban. În afară de asta, iată de ce ar trebui să luați în considerare plantarea unui arbore de mur pe proprietatea dvs:

De ce să nu plantezi agud în curte

Dudul Negru, sau agud, sunt copaci cu creștere rapidă, cu rădăcini agresive care pot ridica trotuarele și pot sugruma canalizările.

Cei fără fructe, crescuți pentru a hrăni viermii de mătase, sunt copaci mari de umbră care au nevoie de tăiere frecventă. Nu este cel mai bun copac, din punct de vedere ornamental, când există atât de mulți copaci mai bine crescuți din care să alegi.

Vezi și: La ce distanţă se plantează pomii. Aşa se prind garantat, secretul bunicilor

Motivul pentru care dudul este periculos

În anumite zone, arborele de agud este interzis în a fi însămânțat, dar dacă locuiți într-o zonă care vă permite să cultivați un arbore de mure și dacă înțelegeți avantajele și dezavantajele implicate de această plantă, mergeți mai departe și plantați unul în curtea din spate.

Specialiștii mai spun că un alt motiv care ar putea să=ți explice de ce să nu plantezi agud în curte este acela că arborele produce cantități impresionante de polen. Deși, aparent, nu ar prăea o problemă, dar polenul atrage un număr mare de insecte și viermii de mătase, care pot distruge și alți pomi aflați în grădina ta.

Vezi și: Cum să tai corect pomii fructiferi la început de primăvară. Trucurile grădinarilor profesioniști

Trebuie să țineți cont de faptul că fructele sunt purtătoare de greutate. Asta înseamnă că pot lăsa să cadă mai multe fructe decât puteți mânca și, uneori, toate deodată. Iar aceste fructe pot păta atunci când se agață de pantofi și ajung în interior.

Plantat la distanță, tăiat și cules, un agud poate oferi găleți de fructe de pădure pentru o familie și un răsfăț pentru păsările din cartier.

Concluzie

Acum că ai aflat de ce să nu plantezi agud în curte, ar fi cazul să te reorientezi dacă vrei să-ți aranajezi grădina. Ar fi păcat de munca ta să te trzești cu ceilalți pomi distruși de insecte și viermii de mătase.