De ce să nu mai ții untul în frigider. Greșeala pe care o fac mulți români

de: Bișinicu Andreea
02 08. 2022

Unul este unul dintre alimentele care nu lipsește niciodată de pe masa românilor. Deși este un produs popular, care poate fi folosit cu succes în prepararea unor mâncăruri și deserturi desăvârșite, specialiștii susțin că unele gospodine nu știu cum să-l depoziteze corect. Unde trebuie să ții untul, de fapt.

Greșeala pe care o fac toate gospodinele atunci când depozitează untul

Fie că ungi o tartină pentru a fi savurată la micul dejun, fie că vrei să prepari cele mai gustoase prăjituri, untul este un adevărat deliciu în gospodăriile românilor.

Cu toate acestea, mulți se întreabă care este metoda corectă de a-l preserva. În timp ce majoritatea îl depozitează în frigider, alții îl păstrează în cămară sau debara, la temperatura camerei.

Untul are un conținut ridicat de grăsimi, în proporție de 80%, spre deosebire de laptele integral (3% grăsime) și smântâna groasă, ce poate conține până la 40% grăsime.

Din cauza faptului că untul conține doar 20% apă, nivelul ridicat de grăsimi poate fi un mediu proprice pentru dezvoltarea bacteriilor, motiv pentru care untul se strică mai repede decât alte produse lactate.

Specialiștii susțin că untul nu trebuie depozitat întotdeauna la frigider, ci poate fi ținut, fără probleme, la temperatura camerei, chiar dacă se înmoaie sau își schimbă ușor culoarea.

După ce oxidează, grăsimile devin râncede, iar astfel se modifică structura moleculară a untului, în urma căreia se produc compuși potențial dăunători.

Căldura și lumina pot accelera acest proces, dar, dacă nu este prea cald în încăpere, untul poate fi păstrat fără nicio problemă. Potrivit studiilor științifice, untul poate rezista nealterat de la câteva săptămâni până la un an de zile, fără să fie pus la frigider, în funcție de temperatura locului unde este depozitat.

Untul poate rezista până la un an

Untul nesărat, bătut sau crud, nepasteurizat este cel mai bine păstrat la frigider pentru a minimiza șansele de creștere a bacteriilor. În cazul untului sărat, acesta se conservă mult mai bine și rămâne proaspăt pentru mai mult timp.

Esențial de reținut este că refrigerarea încetinește procesul de oxidare, acesta fiind principalul motiv pentru care cele mai multe alimente sunt păstrate la loc rece.

Mai mult, untul se poate ține și în congelator pentru o perioadă de valabilitate mai mare. Câteva trucuri geniale care te ajută să depozitezi corect lactatele grase:

  • Pune untul în frigider doar dacă în bucătărie ai o temperatură care depășește 25 de grade Celsius.
  • Nu ține untul lângă vreo sursă de căldură.
  • Untul se depozitează într-un recipient ermetic.
  • Produsul trebuie ținut într-un dulap sau într-un recipient opac, ferit de lumină.