De ce să nu mai ții plante în dormitor de acum înainte. Greșeala pe care o fac mulți români
Iubim plantele de apartament pentru că dau culoare spațiului interior și completează perfect designul casei. Cu toate acestea, florile nu trebuie păstrate în dormitor, avertizează specialiștii în Feng Shui. Explicația ar fi că produc energie care perturbă somnul. Citește în continuare dezvăluirile experților.
Plantele nu au ce căuta în dormitor
Potrivit principiului Feng Shui, plantele sunt energie pentru copac/lemn, ceea ce înseamnă că se concentrează pe mișcarea în sus. Somnul este un eveniment Yin, în care energia coboară în liniște, opus energiei plantei. Prin urmare, florile de interior nu sunt recomandate în dormitor. O vibrație puternică din timpul nopții poate da peste cap calmul oamenilor care dorm, mai spune această știință străveche din China.
La prima vedere, aceste explicații au sens. Feng Shui arată că majoritatea oamenilor nu și-ar dori o atmosferă neliniștită chiar lângă locul unde dorm. Potrivit Universității din Santa Barbara, California, plantele eliberează aproximativ jumătate din dioxidul de carbon pe care îl absorb pe parcursul vieții lor.
Care este explicația, potrivit Feng Shui
Oxigenul este produs atunci când are loc fotosinteza. Un ingredient principal pentru ca fotosinteza să aibă loc este prezența luminii solare, unde acestea transformă CO2 și apa în zahăr pentru alimente. Noaptea, însă, fotosinteza nu poate avea loc din cauza lipsei de lumină solară. Prin urmare, plantele eliberează mai mult dioxid de carbon decât absorb.
„În dormitor nu este bine să ținem plante, este chiar interzis să ținem plante. Acolo este o zonă de Yin, de somn și acolo nu stau plantele”, a precizat astrologul Nicoleta Ghiriș.
Cum afectează dioxidul de carbon somnul
Dacă te-ai simțit vreodată somnoros într-o sală de ședințe plină cu oameni, dioxidul de carbon ar putea fi cauza. Nivelurile mai ridicate de CO2 din sânge pot afecta concentrarea, dând acea stare de somnolență. Deoarece plantele produc dioxid de carbon noaptea, nu este indicat să le ții în dormitor.
De fapt, pe măsură ce noaptea trece, dormitorul tău va fi umplut cu dioxid de carbon, ceea ce poate provoca hipercapnie, o afecțiune în care există o concentrație anormal de mare de CO2 în sânge.
De regulă, creierul uman reglează cantitatea de dioxid de carbon din sânge. Dar atunci când dormitorul tău este plin cu CO2, vei avea tendința de a respira excesiv, pentru a compensa nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon.