De ce să nu mai lași oala cu ciorbă pe aragaz. Este un mare pericol, de fapt
Majoritatea gospodinelor preferă să lase oala cu ciorbă pe aragaz, dar nu știu ce mare greșeală fac atunci când aleg să nu mai bage mâncarea în frigider. Specialiștii vin cu detalii despre pericolul la care se expun după ce își lasă preparatul pe aparatul electrocasnic des utilizat. Ciorba pentru cei dragi nu trebuie să fie lăsată acolo nici în procesul de răcire. Cum trebuie să procedezi și ce trebuie să știe orice bucătăreasă?
Avertizarea specialiștilor: nu mai lăsa oala cu ciorbă pe aragaz
Multe gospodine prepară pentru cei dragi supe sau ciorbe, mai ales în sezonul rece. Din păcate, cele mai multe dintre ele o lasă pe aragaz fără să se gândească la faptul că acest obicei este greșit. Un număr mare dintre acestea nu știu cât este de periculos să facă asta.
Cel mai probabil puține s-au gândit la procesul de răcire care ar putea să pună sănătatea celor dragi în pericol. Dacă și tu procedezi la fel, află că familia ta ar putea avea de suferit. Trebuie ca bucătăresele să știe că dacă lasă oala cu ciorbă fierbinte afară ar putea apărea bacterii în mâncare.
O metodă bună prin care o poți lăsa la răcit fără să riști nimic este să o pui într-o chiuvetă curată și să o acoperi cu un capac, iar mai apoi să lași să curgă apa rece peste. Specialiștii recomandă acest proces măcar pentru câteva minute. De asemenea, un alt truc este să pui cuburi de gheață în preparat pentru a accelera timpul de răcire.
Mai exact, experții au subliniat că mâncarea poate fi infectată cu bacterii dacă este ținută de la 60 de grade Celsius la 20 de grade Celsius în doar două ore. Din păcate, bacteriile care ar putea apărea în ciorbă dacă nu faci asta sunt Bacillus cereus, stafilococi, dar și multe altele. Acestea îți pot aduce o toxiinfecție alimentară care te va face să ceri ajutorul medicului.
Cauze pentru toxiinfecție alimentară
- Cele mai frecvente organisme care produc toxiinfecții alimentare sunt:
norovirusul (anterior denumit şi virus NorwalK);
salmonella;
clostridium perfringens;
campilobacter;
stafilococul auriu
- Toxine care produc toxiinfecții alimentare:
produse de bacterii (enterotoxine, citotoxine, exotoxine, neurotoxine);
produse de plante (toxine din ciuperci, beladona);
produse de animale;
produse de pești
- Care sunt factorii de risc?
vârsta (la persoanele în vârstă și la copii intoxicația alimentară are tendința de a se dezvolta în forme severe);
statusul imunitar și bolile cronice (persoanele care suferă de boli cronice pot suferi forme mai severe și cu o evoluție mai prelungită a toxiinfecției alimentare);
graviditatea (se asociază cu o scădere a imunității, de aceea femeile însărcinate pot dezvolta forme mai grave)