De ce să nu bei doar un tip de apă potabilă, de fapt. Ce trebuie să faci cu apa plată și minerală

de: Cătălina Burghelea
30 10. 2022

Apa pe care o consumăm provine, în general, din fântâni, sisteme municipale sau izvoare naturale. Fiecare dintre aceste surse conține o cantitate unică de minerale dizolvate și bacterii. Este de remarcat faptul că o mare parte din apa noastră de băut este tratată pentru a afecta echilibrul pH-ului, a elimina potențialii agenți patogeni și pentru îmbunătățirea gustului. Fiecare sursă de apă oferă un profil mineral unic.

Care este cea mai bună apă de băut

Ne hidratăm zilnic cu alimente și băuturi precum cafeaua, ceaiul și sucurile naturale. Ca atare, este firesc să fim curioși cu privire la calitatea și siguranța alimentară. Acest articol trece în revistă diferitele tipuri de apă potabilă și ce trebuie să facem cu apa plată și minerală.

Minerale precum calciu, magneziu, cupru, zinc găsim în apă, dacă variem sursele. Ce trebuie să știm despre apa minerală, plată, apa de la robinet, alcalină sau distilată? Răspunsul ni-l oferă profesorul catedrei de ingineria mediului, Simina Ștefan.

„Calciul și magneziul, care dau duritatea. Omul ia o mare cantitate de calciul și magneziu din apă. Chiar dacă nu mănâncă lapte cu calciu și magneziu, totuși, apa este un furnizor. Și oligo-elemente: cupru, zinc. Sunt suficiente pentru a stimula activitatea metalo-enzimelor, care sunt catalizatorii reacțiilor noastre metabolice”, a explicat experta, potrivit Știrile Pro TV.

Stimulează corect secreția de acid clorhidric din stomac

Practic, aceste reacții în interiorul organismului înseamnă, de fapt, viața. Dacă vrem să păstrăm un echilibru alimentar, trebuie să bem apă, este recomandarea doctorilor. Lipsa hidratării cauzează o serie de probleme medicale. Totuși, care este cea mai bună apă de băut?

Cea plată, de exemplu, are o încărcătură mică de săruri minerale. În schimb, apa cu bule conține o concentrație de două ori mai mare în minerale. Apa carbogazoază stimulează corect secreția de acid clorhidric din stomac.

Potrivit prof. dr. ing. Simina Ștefan, nu există o apă mai bună, ci trebuie să ținem cont de alternarea surselor. Astfel, vom lua doze echilibrate de minerale, dar și de zinc, un element vital pentru sistemul nostru imunitar.

De ce apa potabilă distilată nu este recomandată de medici

În comerț se vinde și apă potabilă distilată, dar experta nu o recomandă, deoarece nu conține săruri minerale: „Dacă folosim această apă pentru o perioadă îndelungată, poate să fie o problemă. De ce? Neavând minerale, sărurile din sânge, prin excreție, se elimină. Pe termen lung pot să apară demineralizări”.