De ce să nu alungi niciodată o pisică dacă îți intră în casă. Ce înseamnă, de fapt

De ce să nu alungi niciodată o pisică dacă îți intră în casă. Ce înseamnă, de fapt
Oamenii sunt atât de superstițioși în legătură cu pisicile

Există vreun alt animal de pe Pământ atât de înconjurat de mituri și superstiții decât unele dintre cele mai populare animale de companie, pisicile? Sunt venerate, considerate ghinioniste, considerate norocoase, temute și iubite. Pisicile sunt subiectul folclorului și al unor povești care datează de secole și care continuă și astăzi. De ce există atât de multe credințe despre pisici? La urma urmei, cine a auzit vreodată de un câine negru care aduce ghinion?

Oamenii sunt atât de superstițioși în legătură cu pisicile

Pisicile au ocupat întotdeauna un loc misterios în cultura mondială. În Egiptul antic, pisicile erau venerate ca zei. India și China aveau amândouă zeițe ale fertilității pisicilor, Sastht și, respectiv, Li Chou.

Folclorul irlandez prezintă o pisică mare și neagră numită Iruscan. Iar vikingii o venerau pe Freya, zeița pisică a dragostei și a frumuseții.

Cu toate acestea, nu toate culturile priveau pisicile cu atâta dragoste. Povestea ebraică a vampirului Lilith povestește cum aceasta lua forma unei pisici negre și prăda copiii nou-născuți.

În Evul Mediu, mulți credeau că pisicile erau asociate cu vrăjitoarele. O altă credință era că vrăjitoarele luau de fapt forma unor pisici pentru a putea umbla incognito pe străzi.

Cea mai populară superstiție legată de pisicile de zi cu zi este aceea că vei avea ghinion dacă o pisică neagră îți iese în cale. Am găsit o explicație interesantă pentru aceasta.

Când egiptenii au început să o venereze pe zeița Bast, pisica neagră, creștinii au fost convinși că pisicile negre erau demoni deghizați și au ars multe feline. Aceștia credeau că dacă un demon îți intersecta calea, acesta crea o barieră a răului, separându-te de Dumnezeu și de rai.

Superstiții despre pisici 

 • Un fir de păr alb pe o pisică neagră poartă noroc.
 • Pisicuțele născute în luna mai au puteri speciale.
 • Pisicile negre protejează pescarii pe mare.
 • Puneți o pisică în leagănul gol al tinerilor căsătoriți, iar un copil va sosi în curând.
 • Dacă o pisică strănută de trei ori, cineva va răci.
 • Pisicile au nouă vieți.
 • Frecarea cozii unei pisici pe pleoapă va vindeca locul.
 • Când o pisică își spală mult urechile, va ploua.
 • A avea o pisică într-un teatru aduce noroc.
 • Dacă ucizi o pisică neagră, îți sacrifici sufletul diavolului.
 • Pisicile pot suge respirația copiilor care dorm.

 

Pisicile aduc fericirea și alungă nenorocirea

O altă superstiție, de data asta din folclorul românesc, spune că pisicile care-ți intră singure în casa ta, aduc fericirea și alungă nenorocirea. Cu alte cuvinte, ar fi bine să nu alungi pisica, altfel vei avea parte de ghinioane.

Este de înțeles că aceste superstiții au luat naștere printr-o combinație de atâtea ritualuri străvechi, de venerare și demonizare a pisicilor.

De ce credem și continuăm aceste superstiții?

Psihologii spun că este doar modul în care funcționează creierul nostru. Că noi căutăm cauză și efect acolo unde nu există. De exemplu, să luăm legenda conform căreia pisicile pot fura respirația copiilor.

Această superstiție provine probabil de la o pisică care se ghemuiește lângă un copil pentru a se încălzi sau care adulmecă gura copilului din cauza mirosului de lapte.

Sau, mai tragic, poate că un bebeluș a murit din cauza sindromului morții subite a sugarului (SIDS) și s-a întâmplat ca pisica familiei să se afle în cameră.

Indiferent dacă aceste superstiții au sau nu ceva adevăr, punem pariu că stomacul tău încă mai tresare puțin atunci când o pisică neagră îți trece prin fața ochilor.