De ce să consumi cireșe amare. Beneficiile pe care le au
Cireșele amare sunt foarte bogate în antioxidanți și minerale, care au un rol benefic pentru sănătatea organismului. Desigur, nu multă lume adoră gustul amărui al acestora, însă nutriționiștii le recomandă. Ele sunt foarte bogate și în vitamine.
Beneficiile consumului de cireșe amare
Consumul de cireșe amare poate ajuta la tratarea bolilor de rinichi, ajută la reglarea nivelului de somn, reduce inflamația din organism și îmbunătățește sănătatea cavității bucale. Cireșele amare au în compoziție mai mult de 70% apă și sunt bogate în vitamina B, A, C, E și PP, potasiu, calciu, fier, magneziu și zinc.
Cireșele amare nu sunt foarte mari, însă au un conținut ridicat de substanțe nutritive. Potrivit specialiștilor, consumul acestora pot reduce riscul de a dezvolta diverse boli și poate ajuta la ameliorarea multora.
Cireșele amare conțin polifenoli, o substanță importantă care are proprietăți antioxidante și contribuie în mod semnificativ în lupta organismului împotriva radicalilor liberi.
Dacă vă întrebați de ce cireșile amare sunt mai închise la culoare decât celelalte, răspunsul este unul simplu. Cireșele amare conțin antocianine și pigmenți vacuolari solubili în apă. În funcție de pH, ele pot avea diverse culori, precum violet, roșu sau albastru.
Cireșele amare îmbunătățesc somnul și tratează boli
Cireșele amare conțin melatonină, aceasta fiind o substanță eliberată în organism care ajută la o stare de relaxare și care te poate ajuta să adormi mai repede și să ai un somn mai odihnitor.
Cel care a descoperit că cireșele amare conțin melatonină este doctorul Russell J. Reiter, neurolog la Centrul pentru Sănătate şi Ştiinţă, din cadrul Universităţii din Texas, din San Antonio.
Mai mult de atât, consumul regulat de cireșe amare ajută la tratarea bolilor musculare, reduc riscul afecțiunilor inflamatorii și previn îmbătrânire. De asemenea, specialiștii asociază cireșele amare cu tratarea bolilor reumatice, tratarea sau prevenirea constipației și tratarea hipertensiunii arteriale.
Prin urmare, consumul moderat de cireșe amare vine cu o sumedenie de beneficii. Pe de cealaltă parte, trebuie sa avem grijă, deoarece consumate excesiv, pot avea și efecte secundare.
Câteva dintre acestea sunt indigestie sau diaree, iar caloriile pe care cireșele le conțin pot fi o problemă pentru cei cu diabet. Specialiștii recomandă un consum moderat. Cele mai cunoscute soiuri de cireșe amare din țară la noi sunt: Amar de Galata Silva, Amar de Maxut și Amara.