De ce să apeşi pe geamul maşinii când te urci într-un taxi. Experţii în siguranţă trag un semnal de alarmă

de: Ștefan R. Apostol
07 02. 2024

Când vine vorba de modul în care ne deplasăm, o variantă la îndemână este taxiul. Dar, deși poate părea banal, este important să știi de ce să apeşi pe geamul maşinii când te urci într-un taxi. Citește mai departe și află de ce experţii în siguranţă trag un semnal de alarmă.

Experţii în siguranţă trag un semnal de alarmă

Conform unei publicații britanice, un expert în securitate îi îndeamnă pe toți cei care călătoresc în taxiuri să își lase ADN-ul sub formă de păr și amprente, iar motivele vă vor șoca. Oamenii sunt îndemnați să își lase ADN-ul în taxi, fie că este vorba de o șuviță de păr sau de amprentele digitale pe geamurile de sticlă.

Vezi și: Amenzi mari pentru şoferii care nu poartă centura de siguranţă. Au fost instalate camere speciale, au anunţat autorităţile din Marea Britanie

În timp ce taxiurile sunt, desigur, cel mai convenabil mod de a călători, pentru multe persoane care călătoresc singure, acestea nu par întotdeauna cea mai sigură opțiune. Potrivit guvernului britanic, în aprilie 2023 existau 289.400 de taxiuri licențiate, iar pentru a sprijini siguranța pasagerilor, guvernul a înăsprit regimul de licențiere a taxiurilor, instituind Legea privind taxiurile și vehiculele închiriate în regim privat, la începutul anului 2022.

Această lege a fost pusă în aplicare în aprilie 2023, introducând o bază de date cu cei cărora le-a fost retrasă licența, alături de verificări mai stricte la nivelul autorităților locale. Și, deși aceste schimbări sunt importante, se recomandă, de asemenea, să aveți cât mai mult control asupra propriei siguranțe în timp ce călătoriți cu un taxi.

De ce să apeşi pe geamul maşinii când te urci într-un taxi

Conform legislației, experții au decis să explice pe larg de ce să apeşi pe geamul maşinii când te urci într-un taxi. În acest sens, Shahzad Ali, expert în securitate și CEO al Get Licensed, a împărtășit cele șase sfaturi despre cum să fim în siguranță atunci când călătorim cu taxiul:

Verificați dacă ușa este blocată pentru copii

Când vă urcați într-un taxi, redeschideți întotdeauna ușa după ce ați urcat pentru a vă asigura că nu este aplicat niciun sistem de blocare pentru copii, permițându-vă astfel să controlați pe deplin momentul în care ieșiți din vehicul. Puteți disimula cu ușurință acest lucru acționând sau pretinzând că ușa nu s-a închis corect.

Vezi și: Regula de circulație care s-a schimbat în acest an. Și românii ar dori modificarea, cu siguranță

Locurile cele mai sigure sunt în spatele șoferului

Cel mai sigur loc într-un taxi este în spatele șoferului, așa că stați întotdeauna aici, mai ales când călătoriți singur. Dacă stați în spatele șoferului, este mai greu pentru acesta să vă intimideze sau să vă domine.

De asemenea, este mai dificil pentru șofer să se întoarcă pentru a vă atinge sau a vă apuca. De asemenea, dacă stați pe partea șoferului, este mai greu pentru persoanele de pe trotuar să deschidă o ușă și să vă apuce pe dumneavoastră sau bunurile dumneavoastră.

Verificați și faceți o poză cu actele de identitate ale șoferului

Fiecare taximetrist ar trebui să aibă afișată legitimația pentru șoferi și pasageri. Insigna de identificare a șoferului ar trebui să includă numele acestuia, o fotografie a sa, numărul insignei și consiliul care a emis-o. Verificați de două ori asemănarea dintre șofer și fotografia de identificare a acestuia atunci când intrați în taxi. După ce sunteți mulțumit, faceți rapid și discret o fotografie a insignei și trimiteți-o unui prieten sau unui membru al familiei.

Vezi și: Schimbări Cod Rutier 2024: permis valabil doar 5 ani pentru acești români. Cine va trebuie să-și schimbe carnetul după 15 ani

Trimiteți locația unui prieten sau membru de familie

După ce vă aflați în taxi, partajați locația dvs. cu un prieten sau un membru al familiei. De asemenea, este o idee bună să le trimiteți locația de unde ați fost luat și destinația dvs. pentru a le fi mai ușor să observe dacă vă abateți de la traseu. Dacă călătorești cu Uber, îți poți partaja starea cu până la cinci persoane din contactele tale. Acestea vor primi un mesaj text care conține detaliile relevante ale călătoriei tale, inclusiv numele șoferului, informații despre vehicul și locația pe hartă în timp real.

Lasă-ți ADN-ul pe geamul sau portiera mașinii

Poate părea terifiant, dar a vă lăsa ADN-ul în taxi este o măsură de precauție excelentă. Puteți face acest lucru apăsându-vă amprentele pe geam și pe scaune sau lăsând păr pe podea. Asta pentru că, dacă s-ar întâmpla ceva, ar fi o dovadă că ați fost în acea mașină.

Sunați un prieten în timp ce vă deplasați în taxi

Să sunați și să vorbiți cu un prieten din taxi este o modalitate excelentă de a reduce riscul ca ceva să se întâmple. Când vorbiți la telefon, spuneți clar că vă aflați într-un taxi în drum spre destinație și oferiți o oră de sosire preconizată. Spuneți-i șoferului că vă așteaptă cineva la destinație și că va începe o căutare imediată din taxi. Dacă un prieten nu poate răspunde la telefon, puteți pretinde că sunteți la telefon pe durata călătoriei sau în timp ce intrați în taxi.